Zorunlu Trafik Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

Zorunlu araç sigortası, adından da anlaışacağı üzere araç sahipleri tarafından mecburi olarak yaptırılması gereken bir sigortadır. Bu sigortayı yaptırdığınız taktirde olası bir kaza anında karşı tarafa verebileceğiniz maddi ve nedeni zararları güvence altına almış olursunuz.

Karayolları trafik kanununun 2918 sayısına göre, trafik sigortasının her sene yenilenmesi gerekmektedir. Bu sigortaya sahip olmayan bir aracın trafiğe çıkması mümkün değildir.

Bu Yazıda Neler Var?

Zorunlu Trafik Sigortasının Kapsamı Nedir?

Zorunlu trafik sigortasının kapsamı ikiye ayrılmaktadır. Bunlar ana teminatlar ve ek teminatlardır. Ana teminatlar her trafik sigortasında bulunması gerekenlerdir. Ek teminatlar ise araç sahibinin isteğine göre eklenebilecek güvencelerdir.

Zorunlu trafik sigortasının ana teminatları şunlardır;

  • Maddi Zararlar Teminatı,
  • Sağlık Giderleri Teminatı,
  • Sürekli Sakatlık Teminatı,
  • Ölüm Teminatı,

Zorunlu trafik sigortasına dahil edilebilecek ek teminatlar ise şunlardır;

  • Asistans Teminatı
  • Mini Onarım Hizmeti,
  • Sigara Yanığı,
  • Hukuksal Koruma,

Buradan da anlaşılacağı gibi trafik sigortaları kişinin tercihlerine göre farklılık gösterebilir ancak her trafik sigortasının içerisinde ana teminatlar yer almaktadır. Sürücülerin risk gruplarına göre isteğe bağlı olarak ayrı sigorta paketleri de dahil edilebilir.

Trafik Sigortası Neden Zorunludur?

En çok mal ve can kayıplarının yaşandığı olaylardan bir tanesi de trafik kazalarıdır. Bir anda gerçekleşebilecek bir kazada, yaşanabilecek durumlara karşı üçüncü kişileri korumak için trafik sigortaları mecburi tutulmuştur. Bunun yanında eğer daha önceden trafik sigortası yaptırmadıysanız veya süresi dolmasına rağmen poliçenizi yenilemediyseniz cezai yaptırım uygulanacaktır. Hatta sigortasız araçlarınızla seyir etmeniz halinde aracınız yetkililer tarafından bağlanabilmektedir.

Tüm bu sebeplerden dolayı trafik sigortasının mecburi olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca trafik sigortasının süresi dolduktan sonra herhangi bir süre tanınmamaktadır. Yani, tam bir sene sonra poliçeniz geçersiz sayılacaktır ve böyle bir durumda trafik sigortasız yola çıkmış olacaksınız. Bu yüzden poliçe süresi dolmadan trafik sigortasını yeniletmek çok daha doğru bir seçim olacaktır. Poliçenizi yenilettiğiniz zaman yeni sigortanız hemen başlamayacaktır. Eski poliçenizin süresi dolduktan hemen sonra yeni poliçeniz geçerli olacaktır.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası Ne Kadar?

zorunlu trafik sigortası

Maliye bakanlığının yaptığı açıklamalar doğrultusunda zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlara 108 TL ceza uygulanmaktadır. Bu cezayı 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirim uygulanır ve 81 TL ödemeniz gerekir.

Poliçe tarihinizin bittiği gün poliçenizi yeniletmediyseniz de ceza alırsınız.. Sigortanızın bittiği günün hemen ertesi gün sigorta yaptırsanız bile %5 oranında ceza ödersiniz. Daha sonra her geçen 30 gün için %5 oranında ceza eklenir.

Sigortasız Araç Yakalanırsa Ne Olur?

Eğer aracınızda trafik sigortası yoksa ve bir trafik kontrolünde yakalandıysanız yapılacak işlemler şu şekilde olacaktır:

  1. Ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası poliçe kontrolü yapılır,
  2. Güncel poliçe yoksa aracınız trafikten men edilir,
  3. Aracınız park alanına çekilir,
  4. Sigorta yaptırılana kadar aracınız park yerinde tutulur,
  5. Sigorta işlemi yaptırıldıktan sonra park ve çekici ücreti ödenerek araç teslim alınır.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Trafik sigortası hesaplanırken pek çok unsur göz önünde bulundurulur. Örneğin aracın modeli, markası, araçta bulunan güvenlik sistemleri (ABS, ESP vb.), araçta oluşabilecek muhtemel riskler gibi pek çok detaylı inceleme yapılmaktadır.

Diğer bir unsur ise sürücünün bilgileri olacaktır. Sürücünün yaşı, deneyimi ve daha önce kaza yapmış olması gibi durumlara göre fiyat değişiklik gösterecektir. Yeni ehliyet almış kişiler tecrübesiz sayılır ve bu yüzden risk gurubunda yer alır. Bunun yanında yaşadığınız şehir de başka bir unsurdur. İstanbul gibi kalabalık ve kaza riski yüksek şehirlerde daha fazla sigorta primi ödemeniz gerekebilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir