Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası 2018 yılından itibaren hayatımıza giren bir kavramdır. Tüm araç sahiplerinin bu sigortayı yaptırması gerektiği belirtiliyor. Bu, herhangi bir aracın trafiğe çıkmadan önce olması gereken koşullardan biri olarak ifade ediliyor. Bu sigorta, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu‘na uygundur ve karşı taraftaki olası hasarı, mal hasarını veya fiziksel hasarı kapsar. Bu sigortaların yıllık olarak belirli limitler dahilinde sunulduğunu da lütfen unutmayın. Bir kaza sonrasında araç sahibinin veya aracın uğradığı maddi zararı karşılamak için oluşturulur.

Düzenli olarak zorunlu trafik sigortası yaptıran araç sahiplerinin kendi kusurları olmayan bir trafik kazasında nasıl mali sorumluluktan kurtulabilecekleri sorusu akla gelmektedir. Kazaya karışan diğer araçların tüm mali sorumluluğu sigorta kapsamındadır. Araçta bulunan tüm kişilerin yaralanması da bu sigortanın dikkate aldığı konulardan biridir. Bu sigorta, hastanede yatış masraflarına ek olarak ölüm masraflarını da karşılayabilir. Öte yandan kaza sonrası oluşan tazminat davaları da zorunlu trafik sigortası çerçevesinde ortaya çıkan durumlardan biri olabilir. Garanti öyle kapsamlı bir yapıda yapılıyor ki herkesin yararlanabileceği bir uygulama olma özelliğini de taşıyor.

Zorunlu trafik sigortası kanunen zorunludur. Bu trafik sigortası, gecikme durumunda cezanın ödenmesi veya ödenmemesi gibi durumlara neden olabilir. Zorunlu seyahat sigortasını geciktirmek zaman ve para kaybına neden olabilir. Bu nedenle bu tür sigorta işlemlerinin düzenli olarak takibinin oldukça ideal bir konu olduğu söylenmektedir.

Bu Yazıda Neler Var?

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Mevcut trafik sigortası poliçenizin bir yıl ile sınırlı olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, kanunen, her yıl yenilenmesi gerekir. Lütfen bu poliçenin bir yıl süreyle geçerli olduğunu ve süresi dolduktan sonra yenilenmesi gerektiğini unutmayın.

Zorunlu trafik sigortası ile ilgili yeni uygulamaların ortaya çıkması nedeniyle sigorta şirketleri arasında sigorta prim ve teminatları konusunda da serbestleşme durumu söz konusudur. Her bir sigortacı için prim belirlenirken araç tipi, ticari veya ticari olmayan, ikamet edilen şehir gibi hususlar da teminatın belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda bazı firmalar taksit ödemelerini prim ödemesine çevirebilmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Hazine Müsteşarlığı, zorunlu trafik sigortası teminatlarının ve üst limitlerinin belirlenmesinde görev alır. Bu rakamlar her sigorta şirketi için aynı görünmektedir. Ancak fiyatlandırma ve ödeme koşulları da sigortacıdan sigortacıya değişebilen bir konudur.

  1. Kişi başı ölüm ve tedavi giderleriHasarın oluştuğu durumlar içerisinde zarar gören her bir kişi için ortaya konulacak olan vefat ve tedavi masrafları
  2. Kaza başı ölüm ve tedavi giderleriHasarın var olduğu durumlarda kazadaki herkesin vefat ya da tedavi masrafları
  3. Kaza başı maddi giderler ve tutarlarıHasarın oluştuğu süre zarfında karşı tarafa ödenecek olan maddi zararların karşılıkları

Bazı şirketlerin, sigorta şirketi ile gerekli sözleşmenin imzalanmasından sonraki süreçte zorunlu trafik sigortasına ilişkin bazı yükümlülükleri bulunmaktadır. Sigortalıların sahip oldukları ve olmadıkları sigorta türlerini en iyi şekilde öğrenmek için araştırma yapmaları büyük önem taşımaktadır. Sigorta ile ilgili sorun yaşamamak için tüm yasal yükümlülükleri bilmek mantıklıdır. Bu sorumluluğun Karayolları Trafik Kanunu’nda açıkça düzenlendiği görülmektedir.

Araç kiralarken ne sürücünün ne de kiralayanın sigortası olmadığını unutmayın. Öte yandan, araç bedavaya verilmişse ve bu arada bir kaza meydana gelmişse, sigorta şirketi ödemeyi yapamayacak. Bir kaza durumunda, sürücü kusurlu ise sigorta şirketi müdahale etmeyecektir. Sorumluluk tamamen araç sahibine aittir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezaları

Zorunlu kasko sigortası olmayan veya zorunlu kasko sigortası süresi dolmuş araçların geçişine izin verilmeyecektir. Bu nedenle araç sahipleri, zorunlu trafik sigortasını düzenli olarak yaptırmak ve bu süreci sürekli olarak takip etmekle yükümlüdür. Seyahat sigortanızın süresi dolmadan yenileme işlemi tamamlanmış olmalıdır.

Trafik sigortası olmayan araçlar trafik şube otoparkına çekilecektir. Ancak trafik cezası ödemek size araç kazandırmaz. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar anında trafiğe kapatılmakta ve bu araçların alınması oldukça zor hale gelmektedir. Ancak geri almak için yapılan ilk işlem zorunlu trafik sigortasıdır.

Zorunlu trafik sigortasını ödedikten sonra aracın bulunduğu otoparka gitmek mantıklıdır. Artık yetkililere haber vermeli ve yapacaklarını takip etmelisiniz. Bu süre içerisinde aracın sigortası yapılmaz ve cezai işlem uygulanır. Aynı zamanda çalışan, aracın otoparkta kaldığı her gün için ek ücret almaktadır.

Hangi Durumlarda Zorunlu Trafik Sigortası Ödemesi Yapılmamaktadır?

Bazı durumlar geliştiği için zorunlu trafik sigortası mevcut hasarı karşılayamamaktadır. Ancak özel durumlar nedeniyle kategorik olarak bu sigortanın karşı durumlardaki hasarları karşılamadığını söyleyebiliriz. Bu noktada aşağıdaki gibi bazı noktalara değinebilirsiniz:

Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesinde Hasarsızlık İndirimi Var Mı?

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir