Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?
|Cezalar, ceza aldığınız günden çok daha sonra da gelebilir. Örneğin bugün aldığınız bir ceza sisteme 3 ay sonra da yansıyabilir. Peki, trafik cezalarını nasıl sorgulayabiliriz? Trafik cezalarını nasıl ödeyebiliriz? Tüm bu soruların cevabı için makalemizin devamını okuyabilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Var?
Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?
Trafik ceza sorgulamanın pek çok farklı türü bulunmaktadır. Ancak sonuç olarak hepsi aynı cezayı gönderecektir. Bunlara aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
E-devletten Trafik Cezası Sorgulama
Trafik cezası sorgulamanın en bilinen ve en çok kullanılan yöntemi e-devlet uygulamasıdır. E-devletten trafik cezasını öğrenmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.
- İlk olarak e-devletin resmi web sitesinden hesap bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. E-devletin resmi web sitesine doğrudan gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
- E-devlete giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler seçeneğine tıklayarak, Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinin altında bulunan Araç plakasına yazılan ceza sorgulama başlığını seçmelisiniz.
- Karşınıza çıkan ekranda istenen bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra, son bir sene içerisinde adınıza kayıtlı olan plakaya/plakalara gelen cezaları görebilirsiniz.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Cezası Sorgulama
Bir diğer yöntem ise Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan sorgulamalardır. Bunun için aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz.
- Emniyet genel müdürlüğünün trafik ceza sorgulama sistemine(bağlantıya tıklayarak direkt olarak girebilirsiniz) giriş yapmalısınız.
- Açılan web sitesinde isim, soyad, doğum yılı ve TC kimlik numaranızı girmelisiniz. Bu bilgileri doğru olarak girdikten sonra karşınıza “araç plakasına yazılan ceza” seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneği seçtiğinizde aracınızın plaka numarası ve tescil numarası istenecektir. Bu bilgileri de doğru olarak girdikten sonra son bir sene içerisinde aldığınız cezaları görebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığından Trafik Cezası Sorgulama
Gelir İdaresi Başkanlığından ceza sorgulama işlemi telefon operatörlerinden SMS göndererek gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemle sorgulama yaptığınız zaman operatörünüzden hizmet bedeli kesilecektir. Bu işlemi yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Cep telefonunuzun SMS bölümünü açarak “PC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO)” (tırnak içerisindeki kısmın bilgilerini doldurarak) yazıp 1189’a göndermeniz gerekiyor.
- SMSinizi gönderdikten kısa bir süre sonra “”…cezadan toplam TPC borcunuz ….. TL’dir.” şeklinde bilgilendirici bir mesaj alacaksınız.
Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
Plakanıza yazılan cezaları nakit olarak vergi dairelerine, ATM kullanarak veya PTT’den yatırabilirsiniz. Bunun yanında “Gelir İdaresinin” web sitesinden, anlaşmalı olan bankaların kredi kartlarıyla da online ödeme yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise bankaların kendi sistemlerinde sunduğu internet bankacılığını veya cep şubesini kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki tabloda yer alan banka kartlarıyla online olarak trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.
Eğer internet bankacılığı ile ödeme yapmak isterseniz, kullandığınız bankanın arayüzüne göre işlem sırası farklılık gösterebilir. Ancak bu işlem genellikle “ödemeler” seçeneğinin içerisinde bulunmaktadır. Bazı bankalarda ise ayrı bir sekme altında “trafik ödemeleri” şeklinde bulunmaktadır.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir
Eğer suçsuz yere size ceza yazıldığını düşünüyorsanız bu cezaya itiraz edebilirsiniz. Kurallar dahilinde ceza yazıldıktan 15 gün içerisinde cezaya itiraz etmeniz gerekiyor. İtiraz işlemi için trafik mahkemelerine başvurmanız gereklidir. Eğer çevrenizde trafik mahkemesi bulunmuyorsa nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine de başvurabilirsiniz. İtiraz sürecinde ise aşağıdaki belgeleri edinmeniz gerekmektedir.
- Dava dilekçesi,
- Trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi,
- Tebligatı fotokopisi,
- Ruhsat fotokopisi,
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi.