Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sigorta primleri, sigorta türüne göre farklılık gösterir. Bu prim belirlenirken bazı kriterler göz önünde bulundurulur.

Sigorta primi hesaplandığında çıkan sonuç ne kadar prim ödediğinizi gösterecektir. Ödediğiniz SGK prim gün sayısını ve emekli olmanıza kalan gün sayısını gösterecektir.

SGK prim hesaplamaları kişilerin aldıkları brüt ücret üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

Bu Yazıda Neler Var?

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

SGK primleri hesaplanırken bazı unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. bunlardan bir tanesi teşvik türüdür. Teşvikten yararlanan kişilere prim indirimi uygulanabilir. Bu duruma göre ödemelerde farklılık görülebilir. Vadesi geçmiş sigorta prim borcunuz varsa herhangi bir indirimden yararlanılması mümkün değildir. İndirimsiz hesaplama ortalaması aylık brüt maaşın %37.5 kadarına denk gelmektedir.

Sigorta prim borcu düzenli olarak ödenmiş bir kişi, son ödeme vadesi geçmiş ise sistem otomatik olarak indirimden yararlanmanızı sağlar. Bu durumda SGK prim borcunuz brüt kazanç toplamının %32.5’ine tekabül etmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında TC kimlik numarası ile giriş yaparak karşınıza çıkan sayfadan gün sorgulama bölümündeki sorulara cevap vererek bir hizmet dökümü ekranı karşınıza çıkar. Ne kadar prim ve en son hangi ay nerede çalıştığınızın belgesini buradan temin edebilirsiniz.

2020 SGK Prim Tutarı

2020 yılında brüt asgari ücret miktarı, 2943 TL olarak belirlenmiştir. Bunun üzerine indirimsiz SGK primi 941,76 TL oldu.

Prim Gün Sayısı Hesaplama

Burada önemli olan tescilinizdir. Eğer tesciliniz 4A olarak yapıldıysa, çalıştığınız yerin bildirge vermesi gerekmektedir. Bu bildirge ile çalıştığınız yer teyit edilir ve bunun üzerine güvenliğinizin tamamen iş yerine ait olduğu belirtilmektedir. Bu aşamadan sonra adınıza gün kazanmaya başlarsınız.

Eğer tesciliniz 4B ise yaptığınız işi belirtmeniz gerekiyor. Daha sonra kendi hesabınıza sosyal güvenlik priminizi yatırmanız anlamına gelir. Kısaca bir kişi, bir iş yeri ve iş yerinde çalışan ve çalıştırdığı kişinin sorumluluklarını üzerine alan biri olmalıdır.

Part Time Çalışanlar İçin Sigorta Primi

sigorta priimi nedir

Part time çalışma normal çalışma süresinin yarısı olarak hesaplanan bir çalışma şeklidir. Daha çok öğrenci toğluluğundan oluşan kişiler tarafından tercih edilmektedir. İş Kanu’nun 63. maddesinde yer alan açıklamaya göre, genel bakımdan çalışma süresi hatada en fazla 45 saat olarak belirlenmiştir. Buradan yola çıkarak bir çalışmanın kısmi olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla 30 saat olması gerekmektedir. Haftalık 30 saatin aşılması kaydıyla haftalık 6 gün çalıştırılabilir. Haftanın 6 günü çalışması nedeniyle de yedinci gün hafta tatili verilmelidir.

4857. sayılı İş Kanununa göre çalışan bir sigortalı için ay içerisindeki toplam çalışma süresi bulunarak 7,5’e bölünür.

854 sayılı Deniz İş Kanunu veya 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna çalışan bir sigortalı için ay içerisindeki toplam çalışma zamanı bulunur ve 8’e bölünerek hesaplanır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir