Sağlık Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

Ne yazık ki her insan hayatında her zaman için bir sağlık sorunu ihtimali bulunmaktadır.Bu yüzden de olası hastalık veya kaza sonucunda doğabilecek sağlık sorunlarının tedavi edilmesi için sigorta yapılması işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sağlık sigortası sayesinde anlaşması olan istediğiniz hastanede ve istediğiniz doktorda tedavi olabilirsiniz.

İsterseniz sağlık sigortası hakkında daha kapsamlı açıklama yapalım. Aşağıdaki yazımızda sağlık sigortası nedir? Neleri kapsar? Avantajları nelerdir? gibi sorunların cevabına ulaşabilirsiniz.

Bu Yazıda Neler Var?

Özel Sağlık Sigortası Nedir?

Özel sağlık sigortası, olası bir hastalık ve kaza durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını, sigorta poliçenizin kapsamı dahilinde tedavi için kendinizi güvence almanızı sağlar. Bu yüzden özel saplık sigortası yaptırırken sigorta anlaşmanızın teminatlarını göz önünde bulundurun ve ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz teminatları da poliçenize dahil ediniz.

Özel sağlık sigortası sayesinde anlaşması olan hastanelerde istediğiniz doktorda tedavi olabilirsiniz. Bu tedavi sürecinde ücret ödemezsiniz veya minimum ücret ödersiniz. Bu yüzden de insan hayatı için büyük önem taşımaktadır.

Özel Sağlık Sigortası Zorunlu Mudur?

Özel sağlık sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. İsteyen kişiler özel sağlık sigortası yaptırabilir. Özel sağlık sigortası yaptırmak içim 18-65 yaşında olmanız ve gerekli olan şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu yapılan sigortanın süresi bir yıldır. Bu süre dolduğunda isteğe bağlı olarak tekrardan yenilenebilir.

Özel Sağlık Sigortasının Avantajları Nelerdir?

özel sağlık sigortası nedir

Bazen insanlarda ‘zaten sağlık güvencem var, neden sağlık sigortası yaptırayım’ gibi bir düşünce bulunabiliyor. Bu sorunun temelinde yatan asıl soru; sosyal sağlık güvencesiyle, özel sağlık sigortasının farkının ne olduğudur. Bu soruya şöyle cevap verebiliriz; özel sağlık sigortaları özel sağlık kuruluşlarında ödeyeceğiniz ücretlerin çok altında bir fiyat sunar. Bir sene boyunca bu hizmetten yararlanabilirsiniz.

Buradan anlaşılacağı üzere özel sağlık kuruluşlarında yatarak veya ayakta tedavi olurken bütçenizi zorlamazsınız ve normal ödemeniz gereken ücretin çok altında veya hiç ücret ödemezsiniz.

Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Özel sağlık sigortalarının kapsamını ikiye ayırmak gerekir. Bunlar; yatarak tedavi kapsamı ve ayakta tedavi kapsamıdır. Peki bu kapsamlar nelerdir?

Yatarak Tedavi Kapsamına Giren Hizmetler

  • Ameliyatlar,
  • 24 saat boyunca yatış gereken tedavi süreçleri,
  • Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz ,
  • TTB Asgari Ücret Tarifesine Göre 149 birime kadar olan cerrahi ve ortopedik müdahaleler (ayakta veya yatarak olması farketmeksizin),
  • Evde verilen tıbbi bakım hizmetleri,
  • Trafik kazasında meydana gelen zedelenmiş dişlere uygulanan tıbbi ve cerrahi müdahaleler,
  • Ameliyat tazminat teminatı ,
  • Sigorta sahibi kişinin yatarak tedavi kapsamında gerçekleşen rehabilitasyon giderleri,
  • Acil durum tanımına uyan durumlarda, yerinde müdahale veya en yakın sağlık kuruluşuna nakle ilişkin giderler,
  • Kaza ve hastalık sonucunda gerekli hale gelen el, kol, bacak, göz, meme protezlerinin giderleri,

karşılanmaktadır.

Ayakta Tedavi Kapsamına Giren Hizmetler

Ayakta tedavi durumlarında tanı ve tedavi durumunda hastanın yatması gerekmez. Ayakta tedavi kapsamı ise şunlardır:

  • Doktor muayenesi,
  • Reçeteli ilaçlar,
  • Görüntüleme masrafları,
  • Fizik tedavi giderleri,
  • Hastalığın tedavisi için gerekli olan bandaj, boyunluk, koltuk değneği, varis çorabı gibi yardımcı tıbbi malzemeleri

kapsamaktadır.

Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

özel sağlık sigortası nedir

Özel sağlık sigortasının primlerini etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Ödeyeceğiniz prim miktarı; yaşınız, cinsiyetiniz, sağlık geçmişiniz ve poliçenize dahil etmek istediğiniz ek teminatlarla doğru orantılı olacaktır. Bu yüzden de net bir fiyat vermek mümkün değildir.

Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Sağlık sigortası almak isteyenlerin akıllarına gelen ilk sorulardan bir tanesi de ‘özel sağlık sigortası mı, tamamlayıcı sağlık sigortası mı?’ sorusudur. Bunların arasındaki farkı şöyle açıklayabiliriz: Tamamlayıcı sağlık sigortasında anlaşmalı hastanelerde kullanabilirsiniz ve bu sigorta kapsamında ek ücret ödemeden muayene olursunuz. Eğer tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız SGK’lı olmanız gerekmektedir. Özel sağlık sigortasında ise SGK’lı olmanıza gerek yoktur.

Diğer sigorta türleri için sitemizdeki sigorta kategorisine göz atabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir