Ortak ATM Nedir? Ücretsiz Ortak ATMler Hangileridir?
|En büyük sorunlardan bir tanesi ise bulunulan konumda istenen ATM’nin bulunmaması oluyor. Eğer kullanmak istediğiniz bankanın ATM’si sizin olduğunuz yerde bulunmuyorsa ve zamanınız kısıtlıysa ortak ATMlere yönelmeniz gerekiyor. Ortak ATM kullanan bankaları ve işlem ücretlerini aşağıdaki makalemizden öğrenebilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Var?
Ortak ATM Nedir?
Adı üzerinde olduğu gibi tüm bankaların banka kartıyla işlem yapabileceğiniz ATMlerdir. Yani örnek vermek gerekirse; Teb banka kartınızın olduğunu düşünelim ve etrafınızda Teb bankasına ait olan ATM bulunmuyor. Bu durumda Garanti bankasının (veya herhangi bir ortak ATMye sahip olan bankanın) ATMsini kullanarak işlem gerçekleştirebilirsiniz. Tabi ki tahmin edileceği üzere kullandığınız bankanın ATMsi sizden ekstra ücret kesecektir. Bu yüzden mümkün olduğunca kendi bankanızın ATMsini kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ortak ATM’de Hangi İşlemler Yapılabilir?
Ortak ATMler müşterinin limitlerine göre; hesap bakiyesi öğrenilebilir, para çekme veya yatırma işlemi yapılabilir, kredi kartı borcu ödeme işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Ortak ATMlerde bu işlemler haricinde başka işlem gerçekleştirilememektedir.
Ortak ATMler Ne kadar Ücret Kesmektedir?
Bu ücretler her bankada farklı bir meblağda olmaktadır. Aynı zamanda yapacağınız işleme göre de kesilecek oran değişebilir. Ayrıca zaman içerisinde bu oranlarda farklılık yaşanabilir.
Aşağıdaki paylaştığımız tablodan hangi bankaların ortak ATM hizmeti verdiğini ve işlem ücretlerini öğrenebilirsiniz.
Ortak ATMlerin Para Çekme Limiti Ne Kadardır?
ATMlerden çekilebilecek olan en fazla para miktarı bankanın kriterlerine göre değişmektedir. Çalışılan bankanın para çekme limitlerine ve sahip olduğunun hesabın türüne göre farklı tutarlarda para çekmeye imkan sağlanır.
ATMlerin günlük para limiti koymasının temel iki tane sebebi vardır. Birincisi ATMnin içerisinde para tutarak para akışını devamlı olarak sağlamaktır. İkincisi ise hesap kartınız başkasının eline geçtiği taktirde hesabınızdaki tüm parayı çekmesini engellemektir. Bu yüzden ATMlerden para çekme limiti koyulmuştur.
Bankaların ATMlerinden günlük para çekme limitini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
Ücretsiz Ortak ATM Kullandıran Bankalar Hangileridir?
Ortak ATM kullanan bankaların ATMlerini kullanarak aşağıdaki işlemleri ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz:
- Para Yatırma
- Para Çekme
- Bakiye Sorgulama
- Kredi Kartı Borç Sorgulama
- Kredi Kartı Borç Ödeme
Ziraat – Vakıfbank – Halkbank Ücretsiz Ortak ATM Kullanımı
Geçtiğimiz aylarda yapılan düzenlemeyle 5 banka ortak ATM kullanıma izin verip işlem yapan müşterilerden herhangi bir ücret talep etmeme kararı aldı. Bu bankalar ise kamu bankaları oldu. Yani, Ziraat Bankası, Halkbank Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım Bankaları ücretsiz ortak ATM kullanımına imkan sağladı.
Diyelim ki Ziraat Bankasına ait bir kartınız var ve çevrenizde Ziraat Bankası ATMsi bulunmuyor. Bu durumda Vakıfbank ve Halkbank ATMlerini ücretsiz şekilde kullanabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz zaman ATM ekranında “yaptığınız işlemden ücret kesilmeyecektir” şeklinde uyarı alırsınız. Bu uyarıyı onayladıktan sonra ücretsiz bir şekilde ATM işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu bankaların en güzel özelliği ise ücretsiz kullanım hakkını sınırsız olarak sunmasıdır. Yani; istediğiniz kadar bu ortak ATMleri kullanabilirsiniz. Hatta kendi bankanızın ATMsinde sıra olduğu zaman diğer ATMlere yönelebilirsiniz.
Teb – Denizbank – QNB Finansbank Ücretsiz Ortak ATM Kullanımı
İlk olarak kamu bankalarıyla başlayan ücretsiz ortak ATM kullanımı daha sonradan Teb, Denizbank ve QNB Finansbank ortaklığıyla sunuldu. Bu sayede Denizbank kartına sahip olan birisi ücretsiz bir şekilde QNB Finansbank ve Teb bankalarının ATMlerinden işlem gerçekleştirebilmektedir.
Burada önemli olan bir unsur ise ayda sadece 3 kere kendi bankanız haricindeki bankaların ATMsini kullanabilirsiniz. Üçten daha fazla kullanımlarda ise ücret talep edilecektir.