Orkide Yetiştiriciliği
|Kar getiren iş fikirlerini irdelerken karşımıza toprağın bereketiyle kazandıran orkide yetiştiriciliği de çıkmaktadır. Modern çiftçilik yöntemleri ile gerçekleştirilen orkide yetiştiriciliği, salep üretimi için gerekli olan orkide yumrularının üretimini kapsamaktadır. Endemik bitkiler ailesinin bir üyesi olan orkide, Türkiye’de hemen hemen her toprakta yetiştirilebilmektedir. Seracılık yöntemi ile de yetişme imkânı bulan orkide yetiştiriciliği tarımsal alanda oldukça karlı bir iş fikri olmaktadır.
Salep yetiştiriciliği uzmanlık isteye bir alandır bunu bilerek işe kalkışmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Ancak zorluğunun yanı sıra elde edilen ürünlerin kilogram satış fiyatı 30-40 TL arasında değişkenlik gösterdiğinden kar bazında değerlendirmeden tam puan almaktadır. Bu fiyat güncel fiyat olmakla birlikte her yıl orkide borsasının düzenli olarak artış gösterdiği ve kar marjının da bu minvalde yükseldiğini bilmekte fayda vardır.
Bu Yazıda Neler Var?
Orkide Nasıl Çoğaltılır?
Salep yetiştiriciliği Tarım Bakanlığı’nın kontrolünde gerçekleştirilebilen bir üretimdir. Yetiştiricilik işini yapmak istediğinizde bulunduğunuz ilin Tarım Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak yumru ve tohum üretimi gerçekleşmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. İl kapsamında bir teşvik programı müdürlükte bulunuyor ise size yetiştiricilik bilgileri verilecek aynı zamanda salep tohumları da verilecektir. Orkide tohumlarını kış aylarında ekip Nisan ortası Mayıs sonu gibi hasat edebilirsiniz. Her bir tohum 1-2 filiz verirken her filizin altında da ortalama 5 adet yumru bulunabiliyor. Ne kadar salep tohumu ekerseniz ortalama olarak beş katı hasat alma imkânına sahip olabiliyorsunuz. Bir sonraki ekime kadar da bir kısım filizi tohumluk olarak ayırıp yeniden çoğaltım yapma şansına sahipsiniz.
Orkide Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?
Orkide yetiştiriciliği çok kazandıran işler denildiğinde akla gelmeye başlayan iş fikirleri arasındadır. Filizlerin verdikleri ürün değerlendirildiğinde ve teşvik imkânı ile birlikte ilk hasatta üretiminize bağlı olarak, güzel paralar kazanabilirsiniz. Bir diğer avantajı da, kış aylarında ekilip baharda hasat edilmesidir. Bu sayede yaz bitkileri ile üretimi ile de tarıma devam edebilir ve kış aylarında da karlı bir iş gerçekleştirmiş olabilirsiniz.
Salep Tohumu Yetiştiriciliği ve Yumru Üretimi
Salep tohumu ve yumru üretiminin karlı olduğunu ancak zahmetli olduğunu belirtmiştik. Mevcut şartlarından ve zor olan kısımlarından da bahsetmek gerekiyor. Orkide çiçeği de bilindiği üzere en hassas çiçeklerden biridir. Tohumlar ve soğanlarda çiçeğin kendisi gibi özel ihtimam istemektedir. Sprey sulama tekniği, bitki besini ve tüflü toprak kullanımı gerekmektedir. Çok kazandıran işlerden biri olan bu iş küçük alanlarda yapılmaya müsaittir, 400 metrekarelik bir alandan bir hasatta, 50 bin TL civarında kar elde edebilirsiniz. Yüksek kar oranının yanı sıra bir diğer avantaj olarak devlet destekli üretim olması daha ön planda değerlendirilmemelidir.
Salep Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği
Orkide soğanları endemik bitki ailesinden olduğundan devlet tarafından koruma altına alınan bitkiler arasındadır. Soğanlar birçok alanda; drog üretimi, salep içeceği ve farklı gıda ürünlerinin içerisinde kullanıldığı için koruma altına alınması oldukça yerinde bir tutum olarak değerlendirilmemelidir. Doğada bulunan orkide soğanlarının kontrolsüz bir şekilde sökülmesi ve yerine yenisinin de konulmaması bitkinin türünün tamamen yok olması tehlikesini içinde barındırmaktadır. Bu tehlikenin önüne geçmek için Orman Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu salep eylem planı, üretimi desteklerken türün yok olmasının da önüne geçmeyi hedeflemektedir.
Bu kapsamda Orman Bakanlığı salebin doğal ortamında çoğaltılması, yetiştiricilerin bilinçlendirilmesi, tohum ve yetiştiricilik kursu desteği sağlayarak üreticilerin devlet desteği altında salep üretimi gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Daha detaylı bilgi almak ve orkide yetiştiriciliği üzerinden para kazanmak için bulunduğunuz ilin tarım müdürlüğüne gidip başvuruda bulunabilirisiniz.