Kredi Yapılandırması Nedir? Nasıl Yapılır?
|Kredi Yapılandırması Nedir?
Kredi yapılandırmasının bir diğer adı da refinansman olarak bilinmektedir. Kredi yapılandırmasını basitçe açıklamak gerekirse; mevcut kredi borcunuzun güncel yapılandırma faiz oranlarıyla yeniden hesaplanmasıdır. Aynı şekilde bu yapılandırma sayesinde kredi vadenizi de uzatabilirsiniz. Böylece aylık ödeme tutarlarınız da azalacaktır.
Yapılandırma faiz oranlarıyla, güncel faiz oranları değişiklik göstermektedir. Bu yüzden kredinizi yapılandırmaya başvurmadan önce bankanızın yapılandırma faiz oranlarını öğrenmeniz gerekmektedir.
Bankanızın sunduğu faiz oranı şu an ödediğiniz faiz oranına göre daha cazipse kredinizi yapılandırmanız sizin için avantajlı olacaktır. Bu yapılandırmayı onayladığınızda kalan borcunuz yeni faiz oranına göre hesaplanır ve yeniden vadelenir. Tabi ki bankanız yapılandırma talebinizi kabul etmeyebilir. Böyle bir durumda da başka bankaların üzerinden borç transferi talebinde bulunabilirsiniz.
Eğer kredi borcunuz bulunuyorsa bankanız ile irtibata geçerek yapılandırma faizi hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer yeni faiz oranı sizin için daha avantajlı olacaksa binlerce lira tasarruf yapabilirsiniz.
Bu Yazıda Neler Var?
Konut Kredisi Yapılandırma
En çok yapılandırma işlemi konut kredilerinde görülmektedir. Çünkü konut kredileri genellikle uzun vadeli olmaktadır. Aynı zamanda toplam ödenecek olan miktarda oldukça fazladır. Böyle bir durumda faiz oranlarının güncellenmesiyle yeniden yapılandırma sağladığınızda ödemeniz gereken borç miktarı da azalacaktır.
Bu işlem için bankanızla irtibata geçerek güncel yapılandırma faiz oranını öğrenerek yapılandırmaya karar verebilirsiniz.
Yapılandırma İşlemi Mantıklı Mıdır?
Yapılandırma faizleri, güncel faiz oranlarından daha fazla olduğu için ödeyeceğiniz miktar buna göre hesaplanacaktır. Dolayısıyla teknik olarak mantıklı bir girişim değildir. Ancak bazı durumlarda kurtarıcı bir yol olabilir. Eğer mevcut borcunuzu ödemekte güçlük çekiyorsanız ve aylık ödediğinizi tutarı karşılayamıyorsanız borcunuzu yapılandırmayı düşünebilirsiniz.
Aynı şekilde kredi aldığınız dönemde faizler yüksekse ve daha sonradan faiz oranlarında düşüş yaşandıysa bankanıza danışarak yapılandırma faizini öğrenebilirsiniz. Eğer bu oran sizin faiz oranınızdan daha düşükse, yapılandırma işlemi sizin için avantajlı olacaktır.
Kredi Yapılandırması Nasıl Hesaplanır?
yukarıda bahsettiğimiz üzere güncel faiz oranlarıyla, yapılandırma faiz oranları farklılık göstermektedir. Siz bir kredi borcunuzu yapılandırmak istiyorsanız yapılandırma işleminiz bu orana göre yapılacaktır.
Aslında borç yapılandırmak istediğiniz de bankaya olan kredi borcunuz kapanır ve size yapılandırma oranı üzerinden hesaplanmış olan yeni bir kredi verilir. Bu yapılandırılmış kredinin vadesini de belirleyebilirsiniz. Dolayısıyla eski kredinizi erken vakitte kapattığınız için erken kapama cezası almanız da mümkündür.
Genellikle kredi yapılandırma işlemi avantajlı değildir. Yani, ödeyeceğiniz borç miktarı normalden daha fazla olacaktır. Ancak bazı durumlarda düşük yapılandırma faizi sayesinde avantajlı duruma geçebilmektedir. Dolayısıyla mevcut kredinizi ödeyebiliyorsanız ve vadesinden memnunsanız kredi yapılandırma işlemini tavsiye etmeyiz.
Kredilerde olduğu gibi kredi kartlarından da yapılandırma işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem bankadan bankaya değişiklik gösterebilir ancak yöntem yine aynı şekilde ilerlemektedir.
Yapı Kredi kredi kartı borcunuzu nasıl yapılandıracağınızı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Ziraat Bankası borç yapılandırma işlemlerini öğrenmek için de buraya tıklayabilirsiniz.