Kredi Kartı Dolandırıcılığı | Nasıl Korunurum? | Nasıl Dolandırılırım?
|Ülkemizde ve dünyada oldukça sık görülen dolandırıcılık yöntemlerinden biri kredi kartı dolandırıcılığıdır. Türk Ceza Kanunu’na göre bilişim suçları kapsamına girmekte ve banka veya kredi kartlarının kötüye kullanımı olarak geçmektedir. Dolandırıcılar, farklı yöntemler kullanarak kredi kartı bilgilerini ele geçirebilir. Bu yüzden bu yöntemlerin her birinden korunma yolları bilinmeli ve yetkililerin tavsiyesine uyulmalıdır. Ayrıca bireylerin dolandırıcılık mağduru olduktan sonra faili durdurmak için şikayetçi olmaları ve birtakım hukuki işlemler yapmaları gereklidir. Özellikle bankanın sorumluluklarını yerine getirmediği durumlarda bu işlemleri yapmak, mağduriyetin kolayca giderilmesini sağlayabilir.
Bu Yazıda Neler Var?
Kredi Kartı Dolandırıcılığının Cezası
Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, bilişim suçları arasında en ağır ceza verilenidir. Kredi kartı dolandırıcılığının cezası, suçun işlenme şekline bağlıdır. Türk Ceza Kanunu’nun 245. maddesine göre bu suç üç farklı şekilde işlenmiş olabilir.
- Başkasına ait banka ve kredi kartlarının kullanılması, kart sahibini rızası olmadan kendisine ait kredi kartı ile alışveriş ya da çıkar sağlayacak başka işlemler yapılması anlamına gelir. Kredi kartı, sahibinin elinde olsa bile, dijital ortamda yapılan işlemler de suç kapsamına girer. Bu suç, 3 ila 6 yıl hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
- Sahte bir banka veya kredi kartının üretilmesi veya kullanılması, ilk maddedeki suçun sahte bir kredi kartı ile işlenmesi anlamına gelir. Bu suç, 3 ila 7 yıl hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
- Sahte bir banka ve kredi kartı kullanılarak yarar sağlanması, bir müşterinin hesabıyla ilişkilendirilmeyen sahte kredi kartlarını kapsar. Burada dolandırıcı yarar sağlamasına karşın, mağdur olan müşteri yoktur. Bu suç da 4 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
Kredi Kartı Dolandırıcılarının Başvurduğu Yöntemler
Kredi kartı dolandırıcıları, gelişen teknoloji ile birlikte birçok farklı şekilde kullanıcılara mağduriyet yaşatmaktadır. Bunların başında sosyal mühendislik, sızma ile kullanıcı bilgilerini edinme, kartı çalma ve kopyalama gibi kredi kartı dolandırıcılığı yöntemleri gelmektedir. Sosyal mühendislik, zayıf noktalarını kullanarak kullanıcıyı farkında olmadan bilgi vermeye ikna etmektir. Ülkemizde insanlar en çok bu şekilde mağdur olmaktadır. Başka bir sosyal mühendislik yöntemi de banka ve alışveriş sitelerini taklit etmektir. Sızma (hack) ile kullanıcı bilgilerine ulaşma, genellikle kötü amaçlı yazılımlar (truva atı vb.) yardımıyla tarayıcılarda kayıtlı kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi ile meydana gelir. Dolandırıcılar, bunların dışında ATM’lere entegre ettikleri elektronik devre yardımıyla işlem yapan kullanıcıların bilgilerini ele geçirip kartı kopyalayabilir.
Kredi Kartı Dolandırıcılığından Korunma Yöntemleri
Yukarıda bahsedilen yöntemlerle yapılan kredi kartı dolandırıcılığından korunmak için alınabilecek bazı önlemler mevcuttur. İlk olarak kişisel bilgiler hiç kimse ile paylaşılmamalıdır. Paylaşılan kişiler dost olsa dahi hassas bilgileri koruyamayabilir. Dijital ortamda ise tarayıcıların kart bilgilerini kaydetmesine izin verilmemelidir. Alışveriş yaparken üç boyutlu güvenlik sistemi (3D Secure) kullanılmalıdır. Güvenlik yazılımları sürekli aktif ve güncel tutulmalıdır. Kredi veya banka kartının kaybedilmesi durumunda hemen kullanıma kapatılmalıdır. Bankamatiklerde işlem yaparken gizlilik korunmalı, kart haznesinin şüpheli görünmediğinden emin olunmalıdır.
Mağduriyet Durumunda Yapılması Gerekenler
Kredi kartı dolandırıcılığı mağduru olunması durumunda hiç zaman kaybedilmemelidir. Kişi, kendisine ait olmayan harcama ve işlemler fark ettiğinde hemen bankayı uyarmalı ve kartını bloke ettirmelidir. Ardından hemen hukuki süreç başlatılmalıdır. Bankaya kredi kartı dolandırıcılığı itiraz dilekçesi verilerek harcamaların incelenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca savcılığa kredi kartı dolandırıcılığı şikayet dilekçesi de verilerek suç duyurusunda bulunulmalı ve dava açılması talep edilmelidir.
Bankaların Sorumlulukları
Bankalar, internet bankacılığı hizmeti verebilmek için gereken elektronik sistemi kendileri oluştururlar. Bu nedenle bankalar bu sistemleri tamamen güvenli yapmak zorundadır. Bu sistemlerdeki güvenlik açıkları nedeniyle oluşan mağduriyetler bankaların sorumluluğunda olduğu için bu sistemlerin aşılması ve kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesinden doğan zararları tazmin etmeleri gerekmektedir. Örneğin üç boyutlu güvenlik sistemi kullanılmayan alışverişler müşteriyi doğrulamadığı için, bankanın bu alışverişlere izin veriyor olması kendi suçudur. Aynı şekilde ele geçirilen bir kredi kartı ile bir dakika içinde 10 işlem yapılması olasıdır. Bu durumda, bankanın güvenlik sistemi kısa sürede çok işlem yapılmasından şüphelenmediği için hatalıdır.