Kredi Çeşitleri Nelerdir
|Herkesin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için zaman zaman nakit paraya ihtiyacı vardır. Bu gereklilik, özellikle büyük alımlar yaparken daha da belirgin olabilir. Alternatif olarak, nakit paranız olsa bile tek seferde ödeme yapmak yerine taksitli ödemeyi tercih edebilirsiniz. Bankaların sunduğu krediler her iki durumda da kişilere büyük fayda sağlamaktadır. Bankacılık sektörünün giderek gelişmesi ve daha cazip ürünler sunmasıyla birlikte toplumun artan ekonomi okuryazarlığı, bu ürünlerden daha fazla kazanç elde etme eğilimi kredi ürünlerine olan ihtiyacı da artırmaktadır. Bankaların kişisel ihtiyaçları karşılamak için sunduğu nakit ürünler genellikle kredi terimi ile tanımlanır ancak kredinin farklı türleri olduğunu bilmelisiniz. Her kredi türünden yararlanabilmek için yerine getirilmesi gereken koşullar buna göre değişmektedir. Kredinin amacını bilmek ve krediye hazırlanmak ve başvurmak onaylanma şansınızı artıracaktır.
Bu Yazıda Neler Var?
Kaç Çeşit Kredi Vardır?
Bankaların sunduğu birçok kredi ürünü bulunmaktadır. Her kredi türü için faiz oranları, şartlar ve gereksinimler buna göre değişir. Uygun fiyata kredi almak için kredi türlerini iyi bilmeniz gerekir. Kredi türleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
İhtiyaç Kredisi
· Konut Kredisi
· Taşıt Kredisi
· Ticari Krediler
· Kurumsal Krediler
Yukarıda belirtilen kredilere ek olarak, bankalar düzenli olarak çeşitli kredi paketleri de açıklayabilir. Özel krediler duruma göre farklı vade ve faiz oranlarına sahip olabilir. Örnek olarak Covid-19 salgını döneminde bazı bankalar tarafından devlet desteğiyle sıfır veya çok düşük faiz oranlarıyla esnaf kredisi verildi. Genellikle sıfır veya sıfıra yakın faiz oranlarında ticari veya tüketici kredisi kullanımı, bankacılık sektörünün işleyişi ile tutarsızdır. Ancak özel zaman ve durumlarda bu tür kredi paketleri açıklanabilir.
İhtiyaç Kredisi ve Şartları
Tüketici kredileri, bankaların sunduğu en çok tercih edilen kredi ürünüdür. Aslında ihtiyaç kavramı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Genel olarak, bunlar küçük bir acil para ihtiyacını karşılamak için verilen kredilerdir. Genel olarak ihtiyaç kredilerinin limiti 100.000 TL olup, vadeleri 36 ile 48 ay arasında değişmektedir. (Evrensel kredi koşulları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bu makaleye göz atın.
İhtiyaç kredisi için en uygun vade nedir?) Bankaların daha çok ihtiyaç kredisi verdiği nadir bir durumdur. İhtiyaç fazla ise diğer kredi türlerini kullanmalısınız. İhtiyaç kredisi aynı zamanda alınması en kolay kredi türüdür ve çok fazla nitelik gerektirmez. 18 yaşından büyükseniz ve düzenli ve kanıtlanabilir bir geliriniz varsa ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Kredi başvurusunun onaylanması için kişinin kredi notunun risksiz grupta yer alması da önemlidir. Bu nedenle kredi başvurusu yapmadan önce kredi kartını belli bir süre kullanmanız ve ödemelerinizi düzenli yapmanız önerilir. Bu durum hem kredi itibarınızın artmasına yardımcı olur hem de kredi onay alma şansınızı artırır. Bazı bankalar, gelir kanıtı gerektirmeden küçük miktarlarda tüketici kredisi sunabilir.
Konut Kredisi ve Şartları
Konut kredisi, ihtiyaç kredisine göre daha yüksek tutarda ve dolayısıyla daha uzun vadeli bir kredi türüdür. Konut alımı için verilen bu kredinin herhangi bir üst limiti bulunmamaktadır. Ancak, konutun tamamını satın almak için kredi kullanılamaz. Bu oran konutun ekspertiz değerinin %10’u olarak hesaplanır. Daha önce %20 olan bu vergi oranı, 2020’den itibaren %10’a çıkacak. Yani 500.000 TL değerinde bir ev 450.000 TL’ye kadar kredilendirilebiliyor. Mortgage vadeleri oldukça uzundur. Bu, bankaya göre değişir, ancak genellikle 360 aya (30 yıl) kadar bir vade oluşabilir. Faiz oranları açısından, ipotekler daha düşük faiz oranlarına sahiptir. İpotekler, özellikle tüketici kredilerine kıyasla genellikle daha ucuzdur. Ancak, bir ipoteğin geri ödeme süresi ne kadar uzun olursa, uzun vadede ödeyeceğiniz faiz miktarı da o kadar yüksek olur.
İşte konut kredisi alabilmeniz için gereken şartlar… Diğer kredi türlerinde olduğu gibi konut kredisi çekmek isteyen kişinin 18 yaşından büyük olması ve risksiz bir kredi notuna sahip olması gerekmektedir. Kredi taksitlerini ödemek için yeterli gelirinizin olduğunu gösteren bir gelir belgesi de sunmalısınız. Maaş bordronuzla birlikte, herhangi bir bordro kesintiniz veya limitiniz olmadığını gösteren belgeleri de sunmalısınız. Satın aldığınız evin tapusu yoksa kat mülkiyeti tapusunu ibraz etmeniz gerekecektir. Tapusu olmayan veya tamamlanmamış projeler için ipotek kullanılamaz.
Taşıt Kredisi ve Şartları
Taşıt kredisi, adından da anlaşılacağı gibi, otomobil satın almak için kullanılan krediler için kullanılan genel bir terimdir. Bu kredi türünün içinde kendisi. Sıfır araç kredisi, ikinci el araç kredisi, motosiklet kredisi, ticari araç kredisi ve tekne kredisi bulunmaktadır. Ama genel olarak aynı koşullar geçerlidir. Araba almak için kredi kullanmak istiyorsanız 60 aya kadar bu krediyi kullanabilirsiniz. Kullanılmış arabaların bile yaş sınırlamaları vardır. Bankaya göre 8 yaşına kadar olan araçlar için kredi kullanılabiliyor. Eski araçlara kredi verilmemektedir. Satın alınan araçların tapulu olması ve herhangi bir kişi veya kuruluş tarafından ipotek edilmemiş olması gerekmektedir. Taşıt kredisi şartları arasında kredi başvurusunda bulunan kişinin en az 6 aylık SGK geçmişinin olması da yer alıyor. Kredi başvurusunda bulunduğunuzda ayrıca bankanıza 18 yaşından büyük olduğunuzu, kredi notunuzun iyi olduğunu ve krediyi taksitlendirebilecek gelirinizin olduğunu kanıtlayan belgeleri sunmanız gerekmektedir.
Ticari Krediler ve Şartları
Tıpkı insanların nakite ihtiyacı olduğu gibi, işletmelerin ve işletmelerin de krediye ihtiyacı olabilir. Şirket tüzel kişiliklerinin yeni yatırımlar, borç ödemeleri, yeni mülk alımları ve daha birçok sebep için kullandıkları kredilere ticari kredi denir. Ticari krediler genel olarak spot krediler ve rotatif krediler olarak iki kategoride değerlendirilmektedir. Spot kredilerde faiz kesintileri ve krediye ilişkin diğer tüm masraflar belirli bir süre boyunca taksitler halinde ödenir. Anapara vade sonunda toplu olarak ödenir. Ancak, dilerseniz anaparayı önceden ödeyebilirsiniz. Rotatif krediler ise şirketin mali durumu dikkate alınarak tanımlanan ve her an ulaşılabilen hazır kredi paketleridir. Bu tür kredilerin çalışma mantığı, kredi kartlarının çalışma mantığına benzer. Ticari kredi almak için gereksinimler, bireysel kredilerden daha katıdır. Genel kredi belgelerine ek olarak; başvuruyu yaparken, her hissedar için ayrı ayrı yeni alınan ticaret sicilinden alıntılar, şirketler hukuku, ticaret sicil gazeteleri örnekleri, vergi kanunları, noter tasdikli imza sirküleri (birden fazla hissedar varsa) dahil ediyoruz. , işvereninizden SGK bilgileri de sunulmalıdır. Bankalar, duruma göre şirket bilançosu ve diğer belgeleri de talep edebilir.
Kurumsal krediler ve şartlar
Banka kredileri bireysel krediler ve kurumsal krediler olarak ikiye ayrılır. İşletme Kredisi, ticari bir kuruluş tarafından kullanılan bir kredi anlamına gelir. Dolayısıyla şirket kredisi olarak kullanılan ayrı bir kredi türü bulunmamaktadır. Kurumsal kredilerde ise tutar daha yüksektir. Ancak vadesinin kısa olması nedeniyle sermayeye olan faiz düşüktür. Bu elbette aldığınız miktara bağlıdır. Bir kişinin kişisel bir kredi için mali yeterliliğinin değerlendirilmesi. Kurumsal krediler için tüzel kişiliğin yani şirketin ekonomik uygulanabilirliği ve mali gücü dikkate alınır.