Kredi Borcu Yapılandırma, Kredi Borcu Yeniden Yapılandırma
|Kredi yapılandırma, borçlarını ödemekte zorlanan kişilerin belirlenen faiz oranlarıyla taksitlendirme işlemine giderek ödeme kolaylığı yakalamasıdır. Herhangi bir bankaya ya da devlete olan kredi borçlarınızdan dolayı yapılandırma başvurusunda bulunduğunuz takdirde 12 aydan 60 aya kadar değişen vade oranlarıyla tecil yani taksitlendirme faizleri de hesaplanarak bir ödeme planı çıkartılır. Bu plana göre her ay ödemeniz gereken tutar belirlenir. Taksitlendirme işlemi yaparken dikkatle alınması gereken kararlardan biri taksitlendirme faizidir. Bazı banka veya kurumlar kredi borcu yapılandırma işlemleri için toplam borcunuzun %50’si kadar taksitlendirme ücreti alırlar. Aylarca ödemediğiniz borçlarınız varsa yasal takibe düşmeden ödemelerinizi yapmanız çok önemli. Aksi takdirde hem banka hesaplarınıza el konulur hem de kredi notunuz düşür. Üstelik yasal takibe girdikten sonra ödemelerinizi yapabilmeniz için tek yol yapılandırma işlemine gitmek oluyor ki bu da extra gecikme faizi ödemeniz anlamına geliyor.
Kredi Borcu Yapılandırma Faiz Oranları
Her bankanın yapılandırma işlemi için belirlediği faiz oranları değişebiliyor. Bir bankanın belirlediği faizlerde dönemlere göre farklılık gösterebiliyor. Bunun sebebi piyasadaki faiz oranlarının yaşadığı iniş çıkışlardır. Bu sebepten dolayı taksitlendirme yapmak istediğiniz zaman faiz oranlarını iyi takip etmeli ve çok fazla zarara uğramayacağınız bir dönemde taksitlendirme yoluna gitmelisiniz. Bankanıza kredi borcunuz 20.000 TL olsun ve siz 36 ay vadeye taksitlendirmek istiyorsunuz Bu durumda belirlenecek tutar güncel faiz oranları ile birlikte aşağıdaki gibidir:
BANKALAR TOPLAM TUTAR FAİZ ORANI AYLIK TAKSİT
- Ziraat Bankası 25.105 TL %1,5 694 TL
- VakıfBank 24,751 TL %0,98 685 TL
- Garanti BBVA 28,807 TL %1,75 797 TL
- Halk Bankası 25,105 TL %1,05 694 TL
- İş Bankası 24,650 TL %0,96 682 TL
- Yapı Kredi 27,133 TL %1,44 751 TL
- ING Bank 23,804 TL %0,79 658 TL
Kredi Borcunu Yeniden Yapılandırma
Kredi borcunu yapılandırma işlemini başlatıldıktan sonra ödeme günü geciktirildiğinde yapılandırma otomatik düşer ve borcunuz ilk hâline geri döner. Bu durumda yapılması gereken vakit kaybetmeden yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmak. Bankalarda ya da kamu kurumlarında yapılandırma işlemini kolaylıkla tekrarlatabilirsiniz. Önemli olan borcunuzu ödemediğiniz için endişelenmeden uzun süre boyunca ilişiğinizi kesmemek. Bu borçlu olduğunuz tarafta hem güvensizlik oluşmasına hem de yasal takibe düşmenize neden olur.