KOSGEB Hakkında | KOSGEB Hibe Kredi | KOSGEB Desteği | 2019
|Bu Yazıda Neler Var?
KOSGEB Hakkında
Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, halk arasında genellikle KOSGEB olarak biliniyor. KOSGEB 1990 yılından beri ülkemizde hizmet vermektedir. Ülke ekonomisinin başarıyla sürdürülmesi ve ülke refahının düzenli bir seviyede devam edebilmesi için küçük ve orta ölçekli işletmelerin sürdürülebilir bir mali düzene sahip olması oldukça önemlidir.
KOSGEB kuruluş sebebi ise bu noktaya devreye girmektedir. KOSGEB’in amacı bu işletmelerin pazar payını arttırmak ve bunu yaparken işletmelerin rekabet gücü, seviyeleri konusunda ciddi bir atılım yapmalarını sağlamak olmaktadır. Bu tür desteklerle küçük ve orta ölçekli işletmeler kurumsallaşma ve ar-ge konusunda da ciddi gelişmeler gösterebilmektedir. KOSGEB hibe kredileri aynı zamanda ülkede olan girişimci sayısını “başarılı girişimci sayısını” arttırarak yükseltmeyi hedeflemektedir. Bütün bunları yaparken ulaşmak istediği nokta ise ülkede olan ekonomik sorunlara çözüm getirmek ve işletme sayısını arttırarak istihdam alanı açmak olmaktadır.
KOSGEB Bu hedeflere girişimcileri ulaştırırken birçok farklı yöntem kullanabilmektedir. KOSGEB Hibeleri veya KOSGEB kredileri imkanlarından faydalanmak istiyorsanız ilk olarak kayıtlı bir işletme olmanız gerekmektedir. İşletme olmadığı taktirde girişimcilere yine destek veriliyor olsa bile bu destek oldukça kısıtlıdır.
KOSGEB Ne İşe Yarar?
Yukarıda KOSGEB Nedir? hakkında bilgi vermiş olsak bile KOSGEB ne işe yarar? Konusunda teknik bir tanımlama ve açıklama getirmek gerekiyor. KOSGEB kredisi yeni işletmelerin var olması, güçlenmesi ve piyasada yer edinmesi sürecinde işletmelere hem mali hem danışmanlık anlamında destek veren bir kurumdur. Ülkede son yıllarda en hızlı gelişim gösteren kurumlardan biri olan KOSGEB yüz binlerce kobiye KOSGEB hibe kredi vermektedir. Bu kobiler için farklı ve yeni çözümleri sürekli sunan kurum gelecekte Türkiye’nin en önemli ekonomik kurumlarından biri haline gelebilir. KOSGEB Çözümlerinden bazıları şu şekildedir;
- KOSGEB Kredi Faiz Desteği: Kobilerin çektiği veya çekeceği kredilerin faiz oranlarında hibelerle veya kampanyalarla KOSGEB destek olmaktadır.
- KOSGEB Kobi Proje Destek Programı: Projenin oluşmasından gelişmesine kadar bütün süreçlerde KOSGEB proje desteği verebilmektedir.
- KOSGEB AR-GE Desteği: İşletmelere gereken AR-GE için diğer kobilerle bağlantılar kurarak partnerlik yapmalarını sağlayan KOSGEB bu hizmeti ile oldukça önemli projelerin sorunlarına çözüm bulmuş durumdadır.
- KOSGEB Tematik Proje Destek Programı: Özel projeler için sürecin başından beri ana iskelete uyacak çözümler sunabilmektedir.
- KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri: KOSGEB Kobiler için Laborotuvar hizmetleri verebilmektedir.
KOSGEB Hibe Kredisi Almanın Püf Noktaları
KOSGEB Kredisi onlarca farklı alanda farklı işletmeler ve girişimciler için sunulmaktadır. Kendiniz için uygun olan krediyi seçerek harekete geçebilirsiniz.
KOSGEB Girişimci Hibe Kredisi Nasıl Alınır? 2019
19Uzun zamandır hayallerinizde olan işletmeyi sonunda açmayı karar vermişseniz ve KOSGEB girişimci kredisi çekmeyi düşünüyorsanız yerinize getirmeniz gereken yükümlülükler vardır. Bu yükümlülüklerin sebebi KOSGEB tarafından suistimale önlem olarak adlandırılmaktadır. Gereklilikleri yerine getirttikten sonra KOSGEB’e projenizle başvurarak girişimci kredisi alabilirsiniz.
KOSGEB Girişimci Hibe Kredisi Alabilmek İçin Gerekenler Nelerdir? 2019
- KOSGEB’ten kredi çekebilmek için KOSGEB’in sunduğu girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlamış ve sertifikasını almış olmanız gerekmektedir.
- Bir Sertifikaya sahipseniz şirketinizin kurulum işlemlerine başlayabilirsiniz. Bu süreçte sertifika sahibi olmanız KOSGEB kredisi alabilmeniz için oldukça önemlidir.
- Şirketi tek başına değil başka bir ortakla kuruyorsanız KOSGEB haklarınızdan faydalanmanız için şirkette en az %30 hissenizin bulunması gerekmektedir.
- KOSGEB’te güncel olarak erkeklere %60 kadınlara ise %70 oranında destek sağlanmaktadır.
- Bu noktadan sonra şirkete harcadığınız tüm harcamaları gider olarak faturalandırmanız gerekmektedir. Bu faturalar daha sonra destek almanız için oldukça önemlidir. Harcamalarınızı faturalandırdıktan sonra KOSGEB’e belgelerinizi ibraz ederek yaptığınız harcamaların dönüşünü 2-3 ay içinde alabilirsiniz.
- Bu süreçte şirkete demirbaş olarak belirlediğiniz eşyaların 3 yıl boyunca atılmaması gerekmektedir.
KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanabilir? 2019
KOSGEB kredisinden faydalanabilecek kişiler konusunda oldukça ciddi sınırlamalar getirilmiştir. Bu nedenle bir işletme açmadan önce planlarınızda KOSGEB Kredileri bulunuyorsa mutlaka yazının bu noktasını dikkatli incelemeniz gerekmektedir. KOSGEB Hibe Kredi Kimler Faydalanabilir?
- KOSGEB Tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini veya desteğini uygulamalı olarak almış kişiler.
- İŞGEM Mevcuduna üye olmuş ve 1 yıl içerisinde kurulmuş olan işletmelerin sahipleri.
- Anlaşmalı olan üniversitelerde verilen KOSGEB eğitim kurslarını başarılı olarak bitirmiş ve sertifika sahibi olmuş kişiler.
KOSGEB’e Nasıl Başvurulur? 2019
KOSGEB Desteklerinden faydalanmak ve haber almak için oldukça basit arayüzlü kolay kayıt olabileceğiniz KOSGEB noktaları bulunmaktadır. KOSGEB’e nasıl başvurulur? Sorusu için bu verileri kullanabilirsiniz.
- KOSGEB Veritabanına Kayıt: KOSGEB Sitesine giriş yaparak veritabanı kayıt seçeneğinden KOSGEB veritabanına kayıt olabilirsiniz. Bu noktada bilgilerinizin doğruluğundan mutlaka emin olun.
- KOSGEB Kobi Beyannamesi: Sahip olduğunuz işletmenin kobi olarak sayılıp sayılmadığı konusunda KOSGEB üzerinden beyanname yaparak kontrol edebilirsiniz.
- Beyanname Kontrol Süreci: 2. Adımda yaptığınız beyanname için uzmanlar tarafından gerekli incelemeler yaparak KOSGEB için uygun olup olmadığınızla ilgili bilgilendirilirsiniz.
- Onay aldıktan sonra KOSGEB Sitesi üzerinden ilk aşamalar için size uygun olan destek projelerine başvurabilirsiniz.
KOSGEB Hakkında İpuçları, Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Tavsiyeler
Kendi işinizi kurarken KOSGEB hakkında oldukça fazla araştırma yapmış olsanız bile bulduğunuz bilgiler yetersiz olabilir. KOSGEB ayrıntılarında birçok avantajı ve dezavantajı da içermektedir. Bu nedenle yaptığınız sözleşmeleri detaylı okumanız ve başvururken tüm detayları incelemeniz oldukça önemlidir. Sizin için 7 Önemli KOSGEB hibe kredi ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenler listesi hazırladık!
- KOSGEB Sertifikanızı aldıktan sonra iş kurmak için acele etmeniz size hata yaptırabilir. Bu sertifika alındıktan sonra iş kurmak için bir süreniz yoktur. Girmeyi düşündüğünüz pazarda en uygun zamanı bekleyin.
- KOSGEB ile kurduğunuz işletmelerin en az 3 boyunca devredilemeyeceğini unutmamanız gerekiyor. Aynı zamanda bu 3 sene içerisinde işletmenizi kapatırsanız birçok ceza ile karşılaşabilirsiniz.
- KOSGEB hibe kredi ile aldığınız malzemeleri 3 sene satamazsınız. Bu eşyalar kırılsa bile saklamanız gerekmektedir. KOSGEB bu konuda oldukça hassas bir inceleme süreci yürütmektedir.
- KOSGEB’e göstermek için yaptığınız harcamaların dekontları konusunda titiz olmanız gerekmektedir. Bu harcamaların ibrazlarının açık, yalın ve net olması gerekir.
- KOSGEB hibe kredi için makine/teçhizat alırken aldığınız eşyanın 3 yaşını geçmemiş olması gerekir.
- Harcama yaparken ihtiyaçlarınızı almaya dikkat etmeniz gerekir. KOSGEB 1’den fazla olup işe yaramayan veya ihtiyacınızın olmadığını düşündüğü eşyalar için ödeme yapmaz.
- İşsizlik maaşı alırken KOSGEB Eğitimine başvuru yapmışsanız tüm eğitimlere düzenli olarak katılmanız gerekir. Bu durumda devamsızlık hakkınız yoktur.