Konut Kredisi Çekeceklerin Bilmesi Gereken 6 Şey
|Konut kredisi nasıl alınır? Sorusunun detaylarını aktardığımız bu yayın ile konut kredisi hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğreneceksiniz. Öğreneceğiniz bu bilgiler ile geleceğe dair hayallerinizden birisi olan ‘’Ev almak’’ artık hayal olmayabilir. Çünkü, konut kredisi şartları da dahil olmak üzere tüm detaylar işlendi. Dilerseniz, günümüz şartlarında ev almak için neredeyse birinci şart haline gelen konut kredisinin ayrıntılarına inelim;
Bu Yazıda Neler Var?
1.Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi, ev alım ve satım işlemlerinde maddi olarak sizlere destek olacak kredi türüne verilen isimdir. Tabi, bu noktada şunu da bilmeniz gerekiyor; bankalar, ev almak için çekilen krediyi verirken evin %80’e varan değeri kadar kredi sağlıyor. Bu da demek oluyor ki; bankalar kredi verirken evin tam değeri kadar kredi vermiyor.
Ancak, son genel konut kredisi 2020 güncellemesi ile birlikte 500.000 TL’ye varan evler için %80 olan oran %90 olarak güncellendi.
Konut kredisi ipotek hakkında şunu da belirtelim; bankadan yüklü miktarda ev kredisi çektiğiniz için aldığınız ev banka tarafından ipoteklemiyor. Bu işlem, borcu ödememe ihtimalinize karşı yapılıyor. Konut kredisi ipoteği, borç bittikten sonra kalkıyor.
2.Konut Kredisi Şartları Neler?
Ömür boyu içerisinde yaşayacağınız evi alabilmek için çekmek istediğiniz konut kredisinin şartları bulunuyor. Eğer, aşağıdaki şartlara uygunsanız ‘’Konut kredisi alabilir miyim?’’ Sorusunun cevabı evettir. Dilerseniz, şartlara geçelim;
- Konut kredisi başvurusu yapacak bireyin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Krediyi çekmek için üst yaş sınırı 70 olarak belirlenmiş.
- Bankalardan konut kredisi çekmek için istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde bankalara sunmanız gerekiyor. Eğer, dosyalarda eksiklik veya yanlışlık varsa ne yazıkki krediyi alamayabilirsiniz.
- Kredi notunuzun yüksek olması kredi almayı kolaylaştırıyor.
- Ev içindeki gelirinize bakıldığında harcamalarınız ve ödemeleriniz, kredinin taksitine eş değer olmalı.
- Kredi ile alacağınız evin iskanı olması gerekiyor. Ev, inşaat halindeyse başvuru için kat irtifakı sunmanız gerekiyor. Tabi, şunu da belirtelim; inşaat halinde bir eve kredi çekebilmek için projenin %80’inin bitmesi gerekiyor.
3.Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Neler?
Konut kredisi için gerekli olan belgeler, kredi çekmek istediğiniz bankaya göre farklılık gösterebilir. Ek şeyler istense de genel olarak konut kredisi başvurusu yaparken sunacağınız belgeler şunlar olmalıdır;
- Bankanın şubesinde doldurulan başvuru formu
- Nüfus cüzdanı ( pasaport ve ehliyet de kullanılabilir )
- İkametgah
- Satın alacağınız evin tapu fotokopisi veya kat mülkiyeti tapusu ve iskan belgesi
- Gelir belgesi ( serbest çalışanlar için vergi levhası )
Eğer, ücretli bir şekilde çalışıyorsanız yukarıdaki belgelere ek olarak şunlar da istenebilir;
- Maaş ödemelerinde herhangi bir kısıtlama olmadığına dair yazı
- Çalışılan şirketin imza sirküleri fotopisi
Serbest meslek çalışanıysanız konut kredisi için şunlar ek olarak istenebilir;
- Son 1 yıla ait gelir tablonuz ve bilançonuz
- Ticaret sicil gazetesi kaydı
- Faaliyet belgesi
- İmza sirküleri
- Son yıllara ait olan Kurumlar Vergisi tahakkuk fişi
Konut kredisi başvuru evrakları tamamlandıktan sonra almak istediğiniz evin ekspertiz işlemleri banka tarafından gerçekleştiriliyor. Daha sonra kredinizin sonucu tarafınıza bildiriliyor.
4.Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Krediyi çekmeden önce doğal olarak konut kredisi hesaplama işlemi yapılmalı. Hesaplama işlemi yapmak için de aşağıdaki adımları izlemek gerekiyor;
- Çektiğiniz kredi tutarı ile faiz oranını çarpın
- Yaptığınız işlemi, tutarları düşürerek halan ana para için her ay tekrarlayın
- Daha sonra faizli bir şekilde ödenecek olan parayı vadeye bölün ve eşit taksitleri oluşturun.
Yukarıdaki işlemi yapmak elbette ki zor. Hatalar ve eksikliklerin çıkmaması için konut kredisi veren bankalar tarafından oluşturulan kredi hesaplama araçlarını kullanmanız da fayda görüyoruz.
5.Konut Kredisi Veren Bankalar
- Akbank
- Garanti Bankası
- Türkiye İş Bankası
- YapıKredi
- INGBANK
- DenizBank
- AlternatifBank
- Anadolubank
- Bankpozitif
- ICBC
- HSBC
- HALKBANK
- KuveytTürk
- OdeaBank
6.Konut Kredisi Yapılandırması Nedir?
Konut kredisi yapılandırması yapabilmek için ilk olarak bankanın faiz oranını değiştirmesi gereklidir. Kredi ödemesi yaparken banka faizi düşürürse tekrar o faizden borcunuzu yapılandırarak ödeme yapabilirsiniz.
Örnek: Faiz oranı 1.04 olan konut kredisi alırsanız ve aldıktan sonra faiz oranı 1.02 düşerse bu noktada borcunuzun yeniden yapılandırılmasını talep edebiliyorsunuz. Bu noktada kalan borcunuz 1.02 faiz oranı ile hesaplanır.