Konkordato Nedir? Neden İlan Edilir?
|Konkordato kelimesi dilimize İtalyanca’dan geçmiş olan bir kelimedir. Kelime anlamı olarak da iflas antlaşması anlamına gelmektedir. Konkordato, ekonomik olarak zor iflasın eşiğinde olan şirketler bu durumun önüne geçmek için borçlarını ödemek için karşılıklı olarak yapılan anlaşma türüdür. Konkordato durumunda yeni bir ödeme planı oluşturulur. Bu ödeme planında vadeli ödeme, borçların indirilmesi sağlanır. Böylece iflasın önüne geçilebilir.
Bu Yazıda Neler Var?
Konkordato Nasıl İlan Edilir?
Konkordato talebine her borcu olan kişi başvurabilir. Bu işlem için Asliye Ticaret Mahkemelerine müracaat edilir.
Merkezi yurt dışında olan şirketlerin Türkiye’deki şubelerinin bulunduğu yerdeki mahkemeye, birden fazla şubesi bulunan şirketlerin ise merkezlerinin bulunduğu yerdeki şubeye başvuru yapması gerekiyor. Eğer şirket iflasa tabi değilse yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurulur.
Başvuru sonucunda konkordato, komiser tarafından alacaklılara bildiri gönderilir. Bu bildirimin ardından alacaklı olan kişiler, 15 gün içerisinde alacaklarını beyan etmeye davet edilir. Alacaklılara bildiri gönderilirken aynı zamanda konkordato ilanının kopyası da alacaklılara gönderilir.
Konkordato Nasıl Kabul Edilir?
Konkordatonun kabul edilmesinde şirketlerin güvenilirliği büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda belli bir oran da belirlenmelidir. Alacaklılara, alacak olduğu bedellerin yarısından fazlası verilmelidir. Yani diyelim ki 30 ayrı alacaklı kişi bulunuyor ve ödemeniz gereken borç miktarı 100 bin lira, bu durumda konkordato talebini 16 kişi kabul etmeli ve ödemeniz gereken tutar 50 bin liranın üzerinde olmalıdır.
Konkordato sürecinde borçlu olan tarafın malları rehin verme, satma ve kullanımını kısıtlama gibi işlemler yapması mümkün değildir. Yani ekonomik tasarruf sağlama yolları kısıtlanmıştır. Bunun yanında konkordato süresi boyunca, konulmuş hacizlerin yükümlülüğü sürecektir.
Eğer iki taraf da konkordatoyu kabul ettiyse, borçlu olan taraf borçlarının bir kısmından kurtulmuş olacaktır. Çünkü alacaklı olan taraf borç üzerinden indirime gitmiştir. Toplamda 23 ay kadar sürebilen konkordato süreci boyunca anlaşmalar sağlandığı taktirde belli bir vade ile borçlu olan işletme borçlarını ödeyebilir.
Kısacası konkordato işlemi şirketlerin tamamıyla iflas etmesinin yerine hukuki olarak anlaşarak ekonomik düzelme sağlamalarını sağlayan bir yoldur. Bu süreç bazı şirketler için kurtarıcı rolü üstlenirken bazıları için herhangi bir faydası olmamaktadır.
Konkordato Ne Kadar Sürer?
Konkordato sürecinin 23 aya kadar devam edebileceğini belirtmiştik. Bu zaman dilimini biraz daha detaylı bir şekilde anlatalım.
Borçlu olan işletme konkordato talebiyle ve gerekli belgeleri sunulduğu taktirde mahkemeye başvurduğunda, mahkeme tarafından 3 ay kadar geçici mühlet verilecektir. Eğer gerekli olursa talep üzerine bu süre 2 ay kadar daha uzatılabilmektedir. Dolayısıyla toplam 5 ay sürmektedir.
Mahkeme kesin mühlet süresini, geçici mühlet süresi içerisinde belirleyecektir. Kesin mühlet sürecinde mahkeme komiser raporunu detaylı bir şekilde inceledikten sonra konkordatoyu onaylarsa 1 yıllık kesin mühlet süresi verecektir. Kesin mühlet süresi ise gerekli olduğu durumlarda 6 ay kadar uzatılabilmektedir. Dolayısıyla tüm geçen bu sürenin toplamı 23 aya tekabül etmektedir.