KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Bu Yazıda Neler Var?

KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir?

KDV’nin açılımı “katma değer vergisi” anlamına gelmektedir. KDV, ülkemizde satılan mal ve hizmetleri, satın alan kişilerin, satıcıya ödediği vergidir. Bu vergi, malın veya hizmetin tüketiciye ulaşması için geçen sürede kazandığı katma değer miktarıdır. Bu vergi tamamen tüketiciye yansıtılmaktadır.

KDV (Katma Değer Vergisi) Nasıl Hesaplanır?

Katma değer vergisi her sektörde ve üründe farklılık gösterebilir. Bu oran genellikle %18’dir, ancak restoran, otel gibi hizmet sektörlerinde %8 uygulanmaktadır. Aynı zamanda nadir olsa da temel ihtiyaçların bazılarında %1 oranında KDV uygulanan ürünler de bulunmaktadır.

KDV hesaplama işlemi bu oranlara  göre yapılır. Örneğin; 500 TL karşılığında bir mal aldığınızı ve bu malın KDV oranının %18 olduğunu kabul edelim. Bu mal için ödediğiniz KDV miktarını hesaplamak için; 500×0,18=90 TL işlemini yapmanız gerekir. Yani 500 liralık bir mal için 90 TL ödemiş olursunuz.

Örneğin; %8 oranında KDV’ye sahip bir mal satın aldığınızı ve bu mala 500 lira ödediğinizi düşünelim. Buradan yapmanız gereken işlem 500×0,08= 40 TL olacaktır. Yani 500 liralık bir mal için 40 TL KDV ödemiş olacaksınız.

İşletmelerde KDV Nasıl Hesaplanır?

Satış faturalarında KDV kesildiği gibi gider faturalarında da KDV kesilmektedir. Yine sektörün farklılığına göre bu oranlar %1, %8, %18 oranlarında olabilir. eğer KDV pozitif bir tutar ise aylık KDV beyannamesi ödenir, ancak KDV negatif ise daha sonra indirilmek üzere ötelenir.

Diyelim ki; satış faturalarınızın toplamı 1000 TL ve %18 KDV uygulanıyor. Bu koşulda KDV miktarı 180 lira olacaktır. Aynı zamanda gider faturalarınızın toplama -700 TL ve %18 oranında KDV uygulanıyor. Bu durumda gider KDV’si -126 TL olacaktır. Buradan da 180-126=54 TL toplam KDV çıkacaktır. Bu tutar pozitif olduğu için ödenecek KDV’dir.

Diğer bir senaryo da satış fatura toplamınızın 500 TL olduğunu ve KDV oranının %18 olduğunu düşünelim. Bu koşulda satış KDV oranı 90 TL olacaktır. Gider faturalarının toplamının -700 TL olduğunu ve %18 KDV’den hesaplandığını varsayalım. Bu koşulda -126 lira gider KDV oranı olacaktır. Buradan da 90-126=-36 TL oranında toplam KDV çıkacaktır. Sonuç negatif olduğu için bu tutar sonraki aylarda indirilmek üzere ötelenir. 

KDV Beyannamesi 

KDV beyannamesi, yukarıda anlattığımız durumlara göre mali müşavir tarafından hazırlanmaktadır. Örneğin, Mart ayının KDV beyannamesi, Nisan ayının 26’sına kadar düzenlenir ve en geç ayın 26’sında ödenmelidir. Her ne kadar ödeyeceğiniz bir KDV miktarı bulunmuyorsa bile damga vergisini ödemeniz gerekecektir. Bu damga vergisi 2020 yılında 58,80TL’dir.

KDV Kimden Alınır?

  • Her türlü mal ve hizmet ithalatı yapan kişilerden,
  • Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserler,
  • Ticari, sanayi, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,
  • Spor – toto oynanması,  at yarışları ve talih oyunları, Piyango tertiplenmesi ve oynanması.
  • Posta, telefon, telgraf, teleks ve bunlara benzer hizmetler ile radyo ve televizyon hizmetleri,
  • Gümrük depolarında ve müzayede mahallelerinde yapılan satışlar.

KDV Maliyet Midir?

Yeni işletmeler genelde KDV’yi maliyet olarak görmektedir. KDV şirketler için maliyet değildir. Diyelim ki hiç satış faturanız yok ve sadece 100 TL gider bedeli + %18 TL KDV’si olan faturanızı bir ay düşünürseniz, 100 TL maliyettir, ancak 18 TL’si daha sonra satış faturalarınızın KDV’sinden indirilecektir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir