Katılım Bankası Nedir? Nasıl Çalışır?
|Katılım bankaları faizsiz işlem gerçekleştirerek gelir elde etmektedir. Bu bankacılık formatında siz bir banka ile iş birliğine girersiniz. Daha sonra ortaya çıkacak olan kâra ve zarara ortak olmuş olursunuz.
Katılım bankalarının diğer bankalardan farkı bulunmamaktadır. Ancak yapılan işlemlerde faizsizlik prensibi ön planda tutulur. Yani diğer bankalarda yapacağınız tüm işlemleri bu bankalarda da gerçekleştirebilirsiniz.
Bu bankaların kâr elde etme prensipleri ise fon toplayarak bu fonlarla ticaret ve ortaklık ile kazanç sağlamaya çalışmaktır. Ancak bu durum her zaman için kazanç ile sonuçlanmayabilir. Yani oluşacak olan zararı ve kârı müşterileri ile paylaşır.
Bu Yazıda Neler Var?
Katılım Bankası Nedir?
Katılım bankalarının, normal bankalar gibi ancak faizsiz olarak çalıştığını ifade ettik. Katılım bankalarında sadece TL işlemleri yapılamamaktadır. Aynı zamanda dolar ve euro gibi para birimleriyle de işlem yapılabilmektedir.
Katılım Bankası Nasıl Çalışır?
Katılım bankalarındaki vadeli hesaplarda biriken toplam fon değerlendirilir ve kar/zarar oranı analiz edilerek ortaklık yapılır.En önemli özelliği ise faizsiz olarak işlem yürütmesidir. Çünkü kredi almak isteyenlere ana parayı anında temin etmek yerine, müşterinin talep ettiği malı satın alır ve müşterisine vadeli bir şekilde satar. Bu işleme de leasing adı verilmektedir.
Katılım bankaları yapılan yatırımları doğru bir şekilde değerlendirerek kazanç elde etmeye çalışır. Müşterisiyle kar – zarar ortaklığı yapmış olan bankalar bu sayede elde edilen kazancın %80’ini müşterisiyle paylaşır ve %20’lik kısmı kuruma kalmış olur.
Katılım Bankalarının kullanılmasının en temel sebebi de faizin yer almamasıdır. Dünya nüfusunun %23 kadarı Müslüman olarak yaşadığı için faizden kaçınmaktadır. Dolayısıyla faiz alarak kredi kullanmak istemeyen kişiler katılım bankalarına yönelmektedir. Günümüzde finansal kurumların içerisinde yer almamak çok zor olduğu için, katılım bankaları ve tasarruf bankalarının sayıları artmaya başlamıştır.
Katılım Bankası İle Normal Bankalar Arasındaki Fark Nedir?
Normal bankalar, yatırım yapmak isteyenleri farklı oranlara sahip faizler karşılığında para toplamaktadır. Ancak katılım bankalarında fon toplanmaktadır. Dolayısıyla yatırım yapacak kişi kâr veya zarar elde edebilir. Yani katılım bankaları sizin yatırdığınız para miktarına net olarak bir kazanç oranı sunmamaktadır.
Katılım bankalarını diğer bankalardan ayıran bir diğer özellik ise katılım banklarından nakit kredi alınamamaktadır. Bunun yerine satın almak istediğiniz bir ürünü sizin yerinize satın alır ve bunu vadeli olarak size satar. Böylece faizsizlik ilkesini korumuş olur.
Muhafazakar kişiler tarafından katılım bankaları oldukça ilgi görmektedir. Çünkü İslam dinine göre faizden kaçınılması gerekmektedir. Bu sayede katılım bankaları diğer bankalara göre sivrilerek, farklı bir konumda yer almaktadır.
Katılım Bankalarında Sunulan Hizmetler Nelerdir?
Katılım bankaları faizsiz kazanç haricinde diğer bankalarda yapılan tüm işlemleri kapsamaktadır. Bu bankalardan internet bankacılığı, döviz işlemleri, kredi kartı hizmetleri, fatura ödeme, para transferi gibi tüm işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Ülkemizde Hizmet Veren Katılım Bankaları Hangileridir?
Türkiye’de 1983 senesinde TCMB tarafından yapılan düzenlemelerle beraber katılım bankacılığının önü açılmıştır. İlk faaliyete geçen katılım bankası ise 1985 senesinde kurulmuş olan Albaraka Türk bankası olmuştur. Günümüzde ise ülkemizde 5 adet katılım bankası hizmet vermektedir. Bunlar;
- Albaraka Türk
- Kuveyt Türk
- Türkiye Finans
- Ziraat Katılım (İlk kamu katılım bankası)
- Vakıf Katılım
bankalarıdır. Bu bankaların kurulumundan sonra katılım bankalarına olan talep artmıştır. Günümüzde Türkiye’de toplamda 1032 katılım bankası şubesi bulunmaktadır.