İsteğe Bağlı Sigorta | Şartları Nelerdir? | Primi Ne Kadar? | 2019
|İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2019 yılında değişiklik göstermiştir. Bu yazımızda isteğe bağlı sigortaya başvurmak isteyenlerin izleyecekleri yolu, isteğe bağlı sigorta priminin nasıl iptal edilebileceğini ve İsteğe Bağlı Sigorta Ne Kadar 2019 sorusunun cevabını vereceğiz.
Bu Yazıda Neler Var?
İsteğe Bağlı Sigorta Nedir, Ne İşe Yarar?
5510 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle hayatımıza giren ve henüz yararlanmamış pek çok kişinin isteğe bağlı sigorta nedir sorusu ile yakından tanımak istediği bu hak, isteğe bağlı sigorta ödeyerek kişilerin; genel sağlık sigortasına ve uzun vadeli sigorta kollarına dahil olmalarına yarayan bir uygulamadır. 1 Ekim 2008 tarihinde gerçekleştirilen düzenleme ile hayatımıza giren bu haktan günümüzde pek çok vatandaşımız yararlanarak emekli olma hayallerine her geçen gün biraz daha fazla yaklaşmaktadır.
İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Daha önce herhangi bir şekilde isteğe bağlı sigortaya başvurmamış olan kişiler, resimde görülen formu alıp en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine giderek ya da bir nüshası www.sgk.gov.tr adresinde formlar/dilekçeler kısmında bulunan “İsteğe Bağlı Sigortaya Giriş Bildirgesi”ni indirerek başvuru yapabilirler.
- İsteğe bağlı sigortanın başvurusu bağlı bulunulan SGM’ye yapılır.
- İsteğe bağlı sigorta başvuruları, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı, Mithatpaşa Caddesi, No:7, Sıhhıye/Ankara adresine yapılacaktır.
İsteğe Bağlı Sigorta İle Emekli Olma Şartları Nelerdir?
İsteğe bağlı sigortanın emeklilik şartları normal emeklilik ve yaş haddinden emeklilik için farklı şekillerde hesaplanmaktadır.
- İlk sigorta giriş tarihi 08.09.1999 tarihi ve öncesi olan vatandaşlarımız 10 yıllık sigorta süresi ve 3.600 gün prim ödemesi,
- İlk sigorta giriş tarihi 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihi arasında olan vatandaşlarımız yaş haddinden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4.500 gün prim ödemesi,
- İlk sigorta giriş tarihleri 01.05.2008 tarihi ve sonrası olan vatandaşlarımız yaş haddinden emeklilik için 63 yaş ve 5.400 gün prim ödemesi,
- Normal emeklilik için Ek 5 tarım pim ödemesi gerçekleştiren vatandaşlarımız 7.200 gün prim ödemesi,
- İsteğe bağlı BAĞ-KUR (4B) vatandaşlarımız normal emeklilik için 9.000 gün prim ödemesi,
- Ev hanımları 9.000 gün prim ödemesi sonrası emeklilik hakkı kazanabilmektedirler.
İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl İptal Olur?
- İsteğe bağlı sigortalılığını iptal etmek isteyenler, SGK’ya iptal dilekçesi vermelidir. Bu dilekçe Sosyal Güvenlik Kurumuna ulaştığı tarihten önceki primi ödenmiş ayın sonu itibariyle sona erer.
- Sona erdirme talebinde bulunanların yazılı talep tarihi itibariyle prim borcu bulunmuyorsa talep tarihi itibariyle sona erer.
- Aylık talebinde bulunan sigortalıların, aylık almaya hak kazanmış olmak şartıyla tahsis talep tarihinden itibaren sona erer.
- Sigortalının ölümü halinde prim borcu bulunmuyorsa ölüm tarihinden itibaren sona erer.
- Bir işverene bağlı yani SSK’lı olarak ya da 4/C’li Devlet memuru olarak çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce sona erer.
- İş yeri açıldığı tarihten itibaren yani Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başladığı tarihten itibaren sona erer.
- İkametin yurt dışına taşınması halinde isteğe bağlı sigorta sona erer. Ancak, kişi isteğe bağlı sigortasını iptal etmek istemiyorsa, yurt dışında çalışmaya başladığı zamana kadar isteğe bağlı sigortalılığı iptal edilmez.
- 12 ay boyunca prim ödemesi olmayanların İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur.
2019 İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar?
İsteğe bağlı sigorta kişilerin kendi belirleyecekleri rakamın %32’sidir. Örneğin; kişi 5000₺ bildirmek istiyorsa, isteğe bağlı sigortanın primi 1.600₺ olacaktır. 2019 yılı Ocak ayından 2020 yılı Ocak ayına kadar, Ödenebilecek en az prim: 2.558,40₺ x %32= 818,68₺’dir. Ödenebilecek en fazla prim: 19.188₺ x %32= 6.140,16₺’dir.