İş Fikri: Çiğ Köfteci Açmak | Çiğ Köfteci Nasıl Açılır?
|Çiğ Köfteci açmak çok fazla sermaye ve uğraş gerektiren bir girişim değildir. Dolayısıyla etrafınızda gördüğünüz çiğ köftecilerin sayısı giderek artmaktadır. Çiğ köfte oldukça köklü bir tarihe sahip olan bir yiyecektir. Son dönemler de etsiz çiğ köftenin popüler olmasıyla beraber talep oldukça artmıştır.
Pek çok kişi çiğ köfteyi lezzetli, ucuz ve kolay ulaşılabilir olduğu için tercih etmektedir. Aynı zamanda Türk damak tadına uyan lezzetlerden bir tanesidir.
Bu makalemizde ise sizlerle çiğ köfteci açmak için bilmeniz gerekenler, ortalama olarak ne kadar kazanç sağladığını ve bu sektörün inceliklerini paylaşacağız.
Bu Yazıda Neler Var?
Çiğ Köfte Sektörü
Hemen hemen her bölgede oldukça fazla sayıda görebileceğiniz çiğ köfte dükkanları artık sokaklara kadar inmiş durumda. Hedef kitlesi en başta öğrenciler olan çiğ köfte aynı zamanda çalışan çalışmayan herkese hitap etmektedir. Dolayısıyla her köşe başında çiğ köfteci görmeniz mümkündür. Bilinen rakamlara göre Türkiye’deki çiğ köfte dükkanlarının sayısı 25 bini geçmiş durumda. Eğer illa ki bir çiğ köfteci açmak istiyorsanız konumunuzu iyi belirlemeniz gerekmektedir.
Çiğ Köfteci Açmak için Gereken Yeterlilikler
Aslına bakılırsa çiğ köfteci açmak ve çiğ köfteci işletmek oldukça kolay bir iştir. Bu yüzden de herkes çiğ köfteci işletebilir. Çiğ köfteciler bayilik üzerine çalıştığı için abonesi olduğunuz bayi size düzenli olarak çiğ köftenizi getirecektir. Siz de bu hizmete karşılık olarak bayilik ücretini ve toptan çiğ köfte ücretini veriyorsunuz. Tüm bunlar hallolduktan sonra yapmanız gereken tek şey çiğ köfteyi dürüm veya paket yaparak servis etmek ve sebzeleri yıkamak olacaktır. Bu süreç için de bayilik aldığınız firma size 1-2 gün destek olacak ve işi öğretecektir.
Çiğ Köfteci Nasıl Açılır?
Çiğ köfteci açmak için öncelikle bir firmadan bayilik almanız gerekmektedir. Genel olarak çiğ köfte bayiliği veren firmalarda pek fazla kriter bulunmamaktadır. Güler yüzlü, enerjik, empati kurabilen ve çalışma isteği olan kişiler bu iş için uygundur. Yani bir esnafta olması gereken özelliklerin tamamı çiğ köfteciler için geçerlidir.
Bayilik veren bir firmadan bayilik alarak çiğ köfteci açmaya karar verdiyseniz bayilik sözleşmesi imzalayacağınızı ve bu sözleşmeye tüm resmi işlemlerde ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Açılışta gerekli işlemleri yürütmesi ve defterleri tutması için bir muhasebeciye ihtiyacınız olacaktır. Muhasebeciniz ihtiyacınız olan belgeleri size bildirecektir. Siz gerekli belgeleri edindiğiniz zaman vergi dairesindeki işlemleri sizin için yapacaktır.
Vergi dairesiyle işiniz bittiği zaman belediyeden çalışma ruhsatı çıkartmanız gerekmektedir. Çalışma ruhsatınızı edindikten sonra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden İşletme Kayıt belgesi almanız gerekmektedir.
Çiğ Köfteci Açma Maliyeti Ne Kadar?
Çiğ köfteci açmak için gerekli olan sermayeniz sizin yapacağınız seçimlere göre farklılık gösterecektir. Bir bayilik almaya ihtiyacınız olacağı için hangi firmayla çalışacağınızın bu maliyete etkisi çok fazla olacaktır. Ülkemizdeki en çok bilinen markalardan bayilik almak oldukça pahalı olabilir ancak, 10 bin – 15 bin lira arasında bir bayilik almanız mümkün. Bunun dışında 2500 lira gibi rakamlara bayilik veren firmalar da bulunmaktadır.
Burada unutmamanız gereken çiğ köfte sektöründe marka isminizin olması sizi bir adım öne taşıyacaktır. Aynı zamanda bayilik aldığınız firmanın hijyen kurallarına uyup uymadığı da önemlidir. Dolayısıyla bilmediğiniz bir markadan bayilik almanız durumunda hem sizi hem de müşterilerinizi tehlikeye sokabilir.
Çiğ Köfteci Açmak İçin Gerekenler
Çiğ köfteci açmak için küçük bir dükkan fazlasıyla işinizi görecektir. Bununla beraber bir soğutucu, içecek dolabı, çiğ köfteyi bulunduracağınız ve hazırlayacağınız tezgah yeterli olacaktır. Ayrıca dükkanınızı geniş ve dekoratif bir şekilde dizayn ederseniz müşteri sayınız da artacaktır. Burada kendinizce bir hesap yapmanız gerekmektedir. Çünkü, elde edeceğiniz gelir aynı zamanda kiranıza da bağlı olacaktır.
Çiğ Köfteci Açmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Öncelikle bu işe girmeden önce çiğ köfteci açacağınız yeri iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Dükkanınızın bulunduğu yerin kültürünü ve damak lezzetlerini bilmeniz gerekmektedir. Eğer açmak istediğiniz bölgede başka çiğ köfte dükkanları varsa bunları iyi gözlemlemelisiniz. Bunun yanında çiğ köfte açmak istediğiniz yerin yakınında lise veya üniversite varsa bu sizin için potansiyel müşterilerinizin olduğu anlamına gelecektir.
Çiğ Köfteci açacağınız yerin haricinde bilmeniz gerekenler;
- Kirası çok yüksek olan bir dükkanda iş yapmanız beklediğiniz kârı elde etmenizi engelleyebilir. Dolayısıyla küçük ve kullanışlı bir dükkan daha iyi bir seçenek olabilir.
- İnsanlara karşı saygılı ve güler yüzlü olmanız gerekmektedir. “Müşteri her zaman haklıdır” düşüncesini aklınızdan çıkartmamanız gerekmektedir.
- Bayilik alacağınız firmanın iyi bir marka olması kısa vade içerisinde masraflı gibi duruyor olsa bile uzun vadede size daha çok kazandırabilir. Çünkü marka ismine bakan yüzlerce müşteri kazanabilirsiniz.
- Dükkanınızda hijyenden ödün vermemeniz gerekmektedir.
- Farklı kampanyalar yaparak dükkanınızın ismini duyurabilirsiniz. Örneğin; öğrenciye indirimli dürüm, çiğ köfte alana ayran bedava gibi…
- Sokak başına 5 taneden fazla çiğ köfteci bulunan yer sizi zorlayabilir. Çünkü diğer çiğ köfteciler tanınmış olmasıyla beraber sizin yeni olduğunuzu unutmayın.
- Evlere paket servis yaparak daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz. Ayrıca yemeksepeti gibi platformlara kaydolarak daha fazla kişiye hizmet verebilirsiniz.
Çiğ Köfteci Açmak İçin Gerekli Olan Belgeler
1-Bayilik sözleşmesi ( Bayilik alacaksınız )
2- İşletme Kayıt Belgesi (siz üretim yapmayacaksınız, sadece satış yapacaksınız. Bu yüzden üretim izinleriniz istenecektir.)
3- Nüfus cüzdanı fotokopisi
4- Vesikalık Fotoğraf
5- Dükkanınızın Kira Kontratı
6- İkametgah
7- Noterden imza beyanı
8- Hijyen belgesi( Halk eğitim merkezlerinden 2 günlük kurs görerek alınmaktadır.)
9- Portör muayenesi (Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü için, ilgili sağlık kuruluşlarından alınabilir)
10- Vergi Levhası (Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü için, veri dairesindeki açılışınızdan sonra muhasebeciniz çıkartacaktır)