Gayrinakdi Kredi Nedir? | Gayrinakdi Kredi Kimlere Verilir? | 2019
|Krediler acil nakit ihtiyaçlarında etkili bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Bireysel krediler ve şirketlerin nakit ihtiyaçları için kullandıkları krediler birbirlerinden farklıdır. Bankalar müşteri tipine göre kredileri çeşitlendirmiş ve ihtiyaçları karşılayacak şekilde kredi sunmuştur. Sunulan kredi çeşitlerinden birisi de Gayrinakdi kredidir. Bireysel müşteriler için pek önemi olmasa da Gayrinakdi Kredi Nedir? sorusu hakkında bilgi sahibi olan işletmeciler mevcuttur. Direkt nakit kredinin aksine Gayrinakdi Kredi biraz daha farklı bir hizmet olarak ön plana çıkmaktadır.
Bu Yazıda Neler Var?
Gayrinakdi Kredi Kimlere Verilir?
Gayrinakdi Kredi hizmeti hemen hemen tüm bankalar tarafından sunulmaktadır. Ancak bu kredi hizmeti bireysel müşteriler için uygun değildir. Normal bir çalışan bireysel kredi kullanmak istiyorsa bankaya giderek ihtiyaç, konut veya araç kredisi için başvuruda bulunabilir. Gayrinakdi Kredi başvurusu için ise bir şirket sahibi olmak gerekir.
Gayrinakdi Kredi Nasıl Alınır?
Gayrinakdi Kredi hizmetine başvuru yapabilmek için işletme sahibi olmak gerekiyor. İşletmeler projeleri ve diğer şirketlerle olan ticaretleri için acil nakit ihtiyaçlarını bu kredi hizmeti ile çözmektedir. Gayri Nakdi Krediler, şirketlerin gerçekleştirecekleri ticaret esnasında zor durumda kalmamalarına ve nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Gayrinakdi Kredi kullanan bir şirket, ticari faaliyetlerini garanti altına almış olur. Peşin ödeme yapamayan veya yapmak istemeyen bir şirket, kendisine bankanın sunmuş olduğu kredi limitini kullanarak ticaret gerçekleştirebilir. Kendi içinde ayrılan gayrinakdi kredi, 3 kredi türünü bünyesinde barındırmaktadır. Bunlar; Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS), Akreditif ve Teminat Mektubu’dur.
Dilerseniz Gayrinakdi Kredi Veren Bankalar linkine tıklayarak, Gayrinakdi kredi veren bankalar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Akreditif Kredi Nedir?
Akreditif Kredi, Gayrinakdi Kredi bünyesinde yer alan ve genel olarak dış ticaret aşamasında kullanılan bir kredidir. Şirketler içerisinde satıcı kısmın güvende olmasına zemin hazırlayan Akreditif Kredi, iki farklı ülkedeki bankanın birbirleriyle temas kurarak ithalatçı şirketin ödeme yapmayı taahhüt etmesinden oluşmaktadır. Böylece ithalat yapan şirket ihracat yapan firmaya ödeme konusunda güven vermiş olur.
Teminat Mektubu Nedir?
Teminat Mektubu ise kişinin yazılı bir şekilde alacaklı olduğunu beyan etmektedir. Teminat Mektubu verilen kişi mektupta yazan tutar kadar alacaklıdır. Mektupta kişinin alacaklı olduğu tarih de yer almakta ve kişi bu tarihten itibaren mektupta yer alan para tutarını alacaklı kabul edilir. Teminat mektubunda yer alan tutar belli bir tarihe kadar ödenmezse banka bu tutarı alacaklı kişiye tahsil etmek durumundadır. Böylece alacaklı kişi kendisini Teminat Mektubu ile güvence altına almış olur. Şirketler kendilerini garanti altına almak ve ticari faaliyetlerdeki riskleri azaltmak adına sıkça Gayrinakdi Kredileri kullanmaktadır. Ticari sicilleri olumlu olan yani kredi notları yüksek olan Limited Şirketler Teminat Mektubu’nu sıkça tercih etmektedirler.
Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nedir?
Bankalar müşterisi adına belli teminatlar verirler. Bu teminatlar ise nakdi limit adı altında değerlendirilir. Bunlardan biri de doğrudan borçlandırma sistemi (DBS)’dir. Doğrudan borçlandırma sistemi yurtiçinde mal alış verişi yapılırken kullanılır. Bir şirketten vadeli mal alınmak istendiğinde, şirketin kendisini garanti altına almak istemesi en doğal hakkıdır. Bu sebeple bankalarda seçenek olarak DBS uygulamasını çıkarmıştır. Bu sistem mal alacak kişiye bankanın belli bir teminat vermesi ve satan kişinin de bu teminat doğrultusunda satışını gerçekleştirmesidir. Bunun için belli sistemler kullanılır. Bu sistem üzerine satış yapan kişi müşterisine ait faturaları yükler. Bankalarda yüklenen bu faturaların vadesi geldikçe, teminat verdiği firmadan ister. Bu firma ödemesini bankaya yapar, banka da satan firmaya yapar. Böylelikle sistem işler. Müşteri tarafından ödeme yapılmazsa, bankanın verdiği teminat kadar ödemeyi banka yapar. Böylelikle satıcı taraf kendini garantiye almış olur.