Finansal Durumunuzun Koronavirüs’ten Etkilenmemesi İçin Önemli Öneriler
|Geçtiğimiz yılın son ayında Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve dalgalanarak tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, hastalık bağlamında ciddi vakalara neden olmakla birlikte ekonomi alanında da olumsuz etkilerini göstermeye başladı.
Birçok firmanın kapanmasına neden olan ve birçok firmada da işlerin durma noktasına gelmesine neden olan COVID-19, etkilerini göstermeye devam ediyor. Peki, bireysel ya da işletmelerin finansal durumlarını koruma altına almaları mümkün mü, koronavirüs etkisinde kalmadan ekonomi düzeyini korumaya almak mümkün mü? Uzmanların bilgilendirmeleri ışığında hazırladığımız bu yazımızda, finansal durumunuzun koronavirüsten etkilenmemesi için önemli önerileri derleyerek sizlere sunacağımız bu yazımız ile ekonominizi daha dengeli bir hale getirebilirsiniz.
Herkeste ciddi anlamda kırılmalara neden olan ve ekonomik bütçeleri sarsmaya devam eden coronavisussalgınına karşı kendinizi koruma altına almanız kadar ekonomik bütçenizi de koruma altına almanız önemlidir. Başta bütçe dengelemesi olmak üzere yapılacak bazı kısıtlamalar ve harcamalarda alınacak tedbirler sayesinde yaşanan bu acılı günlerden daha rahat bir şekilde çıkabilirsiniz. Peki, nasıl? İşte detaylar…
Bu Yazıda Neler Var?
Gereksiz harcamalardan şiddetle kaçının
Koronavirüs öncesi de insanlar ciddi anlamda gereksiz tüketime yönelik ilerliyorlardı. Ancak ekonomik anlamda herhangi bir sıkıntının olmaması ceplerin çok da sarsılmasını engelliyordu. Ancak işlerin durma noktasına geldiği bugünlerde gereksiz harcamalardan kaçınmak, bütçeyi koruma altına alabilmek için uygulanması gereken en önemli yöntemlerden biridir. Daha çok evde zaman geçirilmesinden dolayı internet sitelerinden yapılan alışverişler arttı. Ancak ekonomik dengeyi korumak adına bazı kısıtlamalara gidilmesi gerekir. Mesela giysi, bu dönemde çok da ihtiyaç duyulan alışverişlerden biri değil. Evde kaldığınız bugünlerde alışveriş listenizden bunu eksiltebilirsiniz. Ya da araç kullanımının azaldığı bu dönemde yine gerek duyulmayan ya da şimdilik ihtiyaç duyulmayan malzemeleri almaktan uzak durabilirsiniz.
Gelirinizden bir kısmını kenara koyun
Elbette bu başlığı atarken “paramız oldu da kenara atmak kaldı” dediğinizi duyar gibiyim. Ama bunu da kabul etmek gerekir ki tamamen parasız kalan kimse olmadı, çalışmaya devam edenler maaşlarını almaya devam ediyorlar. Hali hazırda restoran, cafe ve eğlence merkezleri de kapanmışken buralara harcayacağınız parayı bir kenara koyarak ufak da olsa birikim yapabilirsiniz. Her ne kadar koronavirüs ciddi anlamda kötü etkilere neden olsa da işim bu tarafından bakarak bir değerlendirme yapabilirsiniz.
Mutfak harcamalarına dikkat edin
İnsanların evde daha fazla zaman geçirmeleri bir yandan mutfak giderlerinin de artmasına neden oldu. Özellikle uzmanların “sağlıklı beslenme” çağrılarını yinelemeleri, Pazar alışverişi ve market alışverişlerinde daha çok kaliteli ve sağlıklı ürünlere yönelmeyi arttırdı. Ancak bunu yaparken gereksiz harcamalara girmemek önemlidir. Koronavirüsün ilk günlerinde olduğu gibi market ve manavları talan etmenin bir anlamı bugünlerde de yok. Bu nedenle gereksiz mutfak alışverişini kısıtlarsanız yine ekonomik bütçenizi daha iyi koruma altına almış olursunuz.
Borçlarınızı erteleyin ya da yapılandırın
Bankaların ortak olarak aldıkları kararlardan biri de kredi ve kredi kartı borçlarının ertelenmesi oldu. COVID-19 tedbirleri kapsamında kamu bankaları başta olmak üzere birçok özel banka da ödemelerde erteleme kararı aldı. Ekonomide yaşanan dar boğazlı bugünlerde banka ödemelerini ertelemek de bütçenizi koruma altına almak için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ya da en azından borçlarınızı taksitlendirerek de daha rahat ödeme planı oluşturabilir böylelikle zorlu geçen bu günlerde daha rahat bir şekilde çıkış yapabilirsiniz.
Faturalarınızı kontrol edin
Evde geçirilen zamanın daha fazla olması, sadece mutfak masraflarının artmasına neden olmadı. Aynı zamanda faturalara da yansımaya başladı. Bilgisayar, televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi kullanımı evde kalınan bugünlerde daha fazla artmya başladığı için haliyle gelen faturaların ödemeleri de yükselmeye başladı. Bu durumda alacağınız bazı ufak tedbirler sayesinde faturalarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?
- İnsanlar çalışırken daha fazla tüketirler. Çay, kahve başta olmak üzere ısıtıcı ile yapılan diğer içeceklere daha fazla ihtiyaç duyulur. Evde çalışanların özellikle bu konuya dikkat etmeleri gerekir. Mesela çay yaparken ocağın altını sürekli açık bırakmak yerine, çayınızı bir termosun içerisine koyabilirsiniz ya da çayınızı aldıktan sonra ocağın altını kısabilir veya tamamen kapatabilirsiniz.
- Evde çalışanların sık kullandıkları bilgisayarlar da faturaların artmasına neden oldu. Genellikle çalışan kesim bilgisayarı kapatmak yerine uyku moduna alıyor. Aslında uyku modunda da elektrik harcaması devam eder. Hazır bazı alışkanlıkları edinmeye başlamışken işiniz bittikten sonra bilgisayarınızı uyku moduna almak yerine tamamen kapatmanız daha sağlıklı olur.
- Kimse bayat yemek tüketmeyi istemez. Ama bugünlerde herkes evde iken hem sağlıklı beslenmek hem de tasarruf yapmak adına yemekleri iki günlük yapmak daha mantıklıdır. Bir gün içerisinde yemeklerin bozulmayacağını bilerek yapılan yemeklerin iki veya üç güne yetecek şekilde hazırlanması da bütçenin korunması adına alınabilecek önemli tedbirlerden biridir.
- Evde kalınan bugünlerde fazlasıyla bulaşığın çıkması da ayrıca faturaların yüksek gelmesine neden olmaktadır. Bu sorunun önüne geçmek için de bulaşık makinenizi gelişi güzel düzmek yerine daha kontrollü bir şekilde düzerek gelecek faturanın kabarık olmasının önüne geçebilirsiniz.
- Bazı elektrik firmalarının uyguladıkları birtakım kampanyalar vardır. Mesela günün belli saatlerinde sayaçlar daha az döner ve faturalar da daha az gelir. Eğer böyle bir uygulamanız varsa evdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi elektrik ile çalışan cihazları kampanya saatlerinde çalıştırmanız daha sağlıklı olacaktır.
Stok yapmaktan kaçının
Koronavirüsün başladığı ilk dönemlerde insanlar arasında oluşan bir panik havasının olduğu bir gerçektir ve bunun yüzünden marketlerde çok gereksiz alışverişler yapıldı. Ancak şu günlerde toplum olarak COVID-19’a daha fazla alışmaya başladık ve artık gereksiz harcamalar ve stok yapma gibi işler daha da azalmaya başladı. Tabi her ne kadar durum böyle olsa da yine de insanlar arasındaki panik havasının tamamen dağıldığını söyleyemeyiz. Bu nedenle son olarak market alışverişlerinde ihtiyacınız olmayan ürünleri almayın ve ihtiyacınızdan fazlasını almak yerine size yetecek kadar alışveriş yapın.