EFT Hesaba Ne Zaman Geçer | EFT Nedir? | Havale Nedir? | 2023

Bankacılık sistemi ile ilgili en çok kullanılan fakat en çok karıştırılan konulardan biri EFT ve Havale arasındaki farklar ve EFT  ve Havale kullanımı olmaktadır. EFT Hesaba Ne Zaman Geçer yazımızda başlıklar altından ayrıntılı bilgiler alarak para transferleri için yapacağınız işlemleri daha güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Bu Yazıda Neler Var?

EFT Nedir?

Elektronik Fon Sistemi, EFT Hakkında en çok sorulan temel soru elbette. EFT Nedir? ve EFT Hesaba Ne Zaman Geçer olmaktadır. EFT Dünya üzerinde tüm bankaların kullandığı bir elektronik transfer sistemidir. Dünya bankacılık sisteminde kullanılan en güvenli yöntemlerden biri olarak bilinen elektronik para sistemi ülkemizde de sıkça kullanılmaktadır. EFT İki farklı banka arasında kullanıcıların yaptığı para aktarım işlemlerini gerçekleştiren sistemdir. EFT İşlemlerini iki aynı banka arasında değil örneğin Garanti Bankası üzerinden Ziraat Bankasına para aktararak yaparsınız. EFT İşlemlerini yapmak için oldukça fazla platform bulmaktadır. Bu platformlar şu şekildedir;

  • Banka şubesine giderek EFT işlemi yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Şubelerde bu işlem daha uzun sürse bile oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
  • Banka ATMleri üzerinden para göndereceğiniz hesabın bilgilerini girerek EFT yapabilirsiniz.
  • İnternet şubesinden oldukça hızlı bir şekilde EFT işlemi yapabilirsiniz. Hesabınızın internet bankacılığına açık olması gerekir.
  • Telefon bankacılığı kullanarak EFT işlemi yapabiliyor olmanıza rağmen bankalar son zamanlarda bu işlem için ciddi kısıtlar getirmiş veya sistemlerinden kaldırmış durumdadır.

EFT Yapmak İçin Hangi Bilgiler Gerekli?

EFT Yapmak için para transferi yapılacak olan hesaba ve kişiye ait bilgiler gerekmektedir. EFT için gerekli bilgiler şu şekildedir;

  • Para gönderilecek olan kişinin adı ve soyadı.
  • Para gönderilecek olan kişiye ait IBAN veya hesap numarası.
  • Para gönderilecek olan kişinin hesabının olduğu banka ismi ve bazı durumlarda şube kodu.

EFT Hesaba Ne Zaman Geçer?

EFT işlemleri mesai saatleri içerisinde olduğu sürece oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. EFT Hesaba Ne Zaman Geçer? İnternet bankacılığı üzerinden yapılan EFT işlemleri birkaç dakika içerisinde hesaba geçerken diğer yollarla yapılan EFT işlemleri ise en geç 5 dakika içerisinde hesaba geçmekte. EFT Hesaba geçme süresi sağladığı teknoloji nedeni ile oldukça avantajlıdır.

EFT Saatleri Kaçtır?

Bankalar arası para transferi için belirli saatler bulunmaktadır. Bu saatler dışında yapılan EFT işlemleri ilk mesai gününün sabahında gerçekleşmektedir. EFT Hesaba Ne Zaman Geçer? EFT İşlemleri için saatler şu şekildedir:

  • Haftaiçi: Sabah 08.00 – 17:00 arası.
  • Haftasonu: İlk mesai gününün sabahı.
  • Yarım Gün Çalışma Günleri (Arefe, Milli bayramlar vb.): Saat 08.00 – 17.00 arası.

EFT İşlem Ücretleri Ne Kadar?

EFT işlem ücretleri şube üzerinden yapıldığında utopik rakamlar çıkabilmektedir. En düşük olarak 45 lira olarak belirlenen EFT işlemleri bankalarla yapılan anlaşmalar ile düşürülebilmektedir. EFT İşlem ücreti için en iyi yol banka ATM’leri ve İnternet bankacılığı olmaktadır. İnternet Bankacılığı ile EFT işlem ücretleri bankalar arasında farklılıklar gösterse bile en düşük EFT ücreti 2.25 olurken en yüksek eft ücreti ise 7TL olmaktadır. Bununla beraber günün belirli saatlerinden sonra (Akşam 17.00) bankalar EFT işlem ücretini arttırmaktadır.

EFT işlem ücreti bu saatten sonra diğer günün mesai saatine kadar minimum 6 ile 14 arasında olmaktadır. EFT Ücreti alan bankalar dışında EFT ücreti almayan bankalarda bulunmaktadır. Bu bankaları sürekli para transferi yapıyorsanız tercih ederek önemli bir mali yükten kurtarabilirsiniz. Kişilerin kimi zaman yaptığı EFT ücretlerinin toplamı ciddi boyutları bulabilmektedir.

Havale Nedir?

Kullandığınız banka ile para transferi yapacağınız bankanın aynı olması durumunda havale işlemleri yapabilirsiniz. Havale işlemleri ile sadece Türk parası gönderebilmektedir. Dolar mevduat hesabınız varsa ve transfer yapmak istiyorsanız bu mümkün değildir. Havale işlemleri EFT kadar hızlı olmamaktadır. Bu nedenle havale nedir? Konusu hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız ve para transferi için havaleyi seçerken dikkatli olmanız gerekmektedir. Acil işlemlerinizde havale kullanmanız sizi mağdur edebilir.

Havale İşlem Süresi Ne Kadar Sürüyor?, Havale Hesabıma Ne Zaman Geçer?

Hava işlem süresi onay süresinin uzaması nedeni ile zaman zaman uzayabilmektedir. Bazı anlarda oldukça hızlı işlem gerçekleşse bile genel olarak havale işlem ücreti süresi yarım saat bulabilmektedir. Kullanıcılar havaleyi kullanırken zaman zaman EFT kadar hızlı bir onay süreci olduğunu düşünse bile yanılmaktadırlar. Buna rağmen aynı banka üzerinden işlem yapıldığı için çıkan sorunlarda daha hızlı çözümler bulunabilmektedir.

Havale İşlem Ücretleri Ne Kadar?

Havale işlem ücretleri EFT işlem ücretlerine göre daha uygundur. Bunun nedeni paranın aynı bankalar arasında transfer edilmesi olmaktadır. Havale işlem ücreti bankadan bankaya değişiklik gösterse bile 1 TL ile 3 TL arasında işlem ücretleri değişmektedir.

Havale Saatleri Nedir?

Havale saatleri için bir sınır yoktur. Aynı banka üzerinden yapılan transferler günün 24 saati yapılabilir. Bazı durumlarda ise onay süresi uzayabilmektedir. Bu tür durumlarda süre uzaması veya işleminizin askıda kalması gibi sorunlar yaşarsanız bankanızı arayarak bu işlemle ilgili bilgi verebilirsiniz.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki para transferi sistemi de birbirinden farklılıklar gösterir. EFT İle Havale Arasındaki Farklar:

  • EFT Birbirinden farklı bankalar arasında para transferi sağlar. Dünya üzerinde kullanılan bir elektronik para sistemidir. Havale ise aynı iki banka arasında para gönderimi sağlar. Türkiye üzerinde hizmet veren bankalar arasında kullanılabilir.
  • EFT’nin onay süresi oldukça hızlıdır. Elektronik sistemler üzerinden yapıldığında saniyeler içerisinde diğer hesaba geçebilir. Havale ise onay süresine bağlı olarak hızlı veya yavaş kalabilir. EFT Havale’den daha kesin bir işlem çözümü sunar.
  • Havale işlemlerinde banka kendi şubeleri arasında parasını transfer ediyor olsa bile zaman zaman bilgiler konusunda oldukça uğraştırıcı davranabilir. İstenen bilgi sayısı Havale işlemlerinde fazla iken EFT için sadece Hesap numarası, İsim Soyadı gibi bilgiler gerekir.
  • EFT ücretleri zaman zaman doğru kanallar kullanılmadığında oldukça yüksek olurken Havale ücretleri stabil ve daha hesaplıdır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir