Dosya masrafı nedir

Kredi Tahsis Ücreti olarak da bilinen Başvuru Ücreti, 2014 yılında yayınlanan bir kredi maliyet kalemi türüdür. Bankalar, müşterilerden alınan maksimum kredi tutarının 1.000’de 5’i oranında başvuru ücreti alabilir. Ek olarak, bankalar asla bir dosya ücreti talep etmeyecek veya belirtilen orandan daha düşük bir oran talep etmeyecektir. Bu durumda müşterinin 5/1000 hesabı yapması ve bu tutarı ödemeye hazır olması en mantıklısı olacaktır. Bankalar kredi kullanılırken borçludan sigorta, ipotek, ekspertiz ücreti gibi ücretler talep edebilir ancak bu ücretler banka tarafından işlemi yapan kuruma havale edilir, dolayısıyla başvuru ücretine aşağıdakiler dahil değildir: B uzmanları veya sigorta şirketleri.

Bu Yazıda Neler Var?

Kredi Dosya Masrafı Hesaplama Yöntemi Nedir?

Kredi dosyasının maliyeti, her bir kredi için talep edilen tutarın 1000’de 5’i olarak hesaplanır. Bu formüle göre 100.000 TL kredi başvurusu yapan birinden 500 TL başvuru ücreti istenebilir. Aynı şekilde 10.000 TL’lik bir kredi başvurusu için başvuru ücreti 50 TL’dir. Çektiğiniz para miktarına bağlı olarak dosyanızın ne kadara mal olacağını hesaplamak için buraya tıklayın.

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?

Hayat sigortası, borçlunun yaşına, ödünç alınan miktara ve sigorta şirketine göre değişir. Hayat sigortası kredi anında yasal olarak zorunlu kılınamadığı ve sigorta sadece müşteri tarafından talep edildiğinde yapıldığı için öncelikle banka tarafından tavsiye edilen bir sigortadır. Ancak sigortası olmayan müşterilere daha yüksek faiz oranları sunulabilir.

Dosya Masrafı Geri Alınabilir Mi?

Dosya harçlarının düzenlendiği 2014 yılından bu yana, 4077 sayılı Krediler Hakkındaki Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 10B maddesi hükümleri gereğince sözleşmeler, tüketicinin haberi olmadan dosya ücreti gibi ödemeleri içermektedir. Tarih haksız kabul edilir ve iptal edilebilir. 2014 yılından sonra çekilen krediler için bu durum sadece başvuru ücretinin 5/1000 kuralını sağlamaması durumunda geçerlidir. Örneğin 100.000 TL kredi çeken bir kişi dosya ihracı olarak 600, 700 veya 1.000 TL gibi bir meblağ öderse, alınan kredinin milyonda 5’ini aşan tutar (örnekten alınırsa, 600TL, sonra 100TL, 700TL 200TL, 1.000TL 500TL) eve götürülebilir.

Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Yukarıdaki veya diğer durumlardan herhangi biri nedeniyle geri ödeme kapsamına giren masrafların tahsili için, ikamet ettiğiniz veya işlemin yapıldığı yerin valiliği ile iletişime geçmeli ve Alınan Krediler için Tüketici Uyuşmazlıkları Komisyonu ile çalışmalısınız. sorumlu banka. Başvuruda, listelenen fişlerde yapılan masrafların belirtilmesi yeterlidir. Tahkim Mahkemesine başvururken başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde başvurunun tamamlanması ve olumlu ya da olumsuz bir sonuç alınması gerekmektedir. Başvuru sürecinde, nereye gitmeniz gerektiği konusunda yetkililerden bilgi alabilirsiniz. Bu bilgilere bağlı olarak, süreci çevrimiçi olarak veya kaymakamlıkta tamamlamanız mümkün olabilir. Hakem heyeti ücretlerin iadesine karar verirse, hakem heyeti hem bankaya hem de başvuru sahibine bildirimde bulunacak ve ücretler başvuru sahibinin banka hesabına iade edilecektir. 2014 yılı öncesi çekilen kredilerde başvuru ücreti genellikle müşteri lehine bir artı olmaktadır. Ayrıca bir uygunsuzluk durumu ortaya çıkarsa günün hangi saatinde olursa olsun tüketici lehine karar vereceği de söylenebilir. Ancak zaman aşımına uğraması veya işlemin tamamının hukuka uygun olarak gerçekleşmesi gibi bazı durumlarda müşterinin iade talebinin olumsuz yanıtla sonuçlanacağını da göz önünde bulundurmak gerekir.

Dosya Masrafı Geri Almada Zaman Aşımı Var Mıdır?

evet. Başvuru ücretlerinin geri ödenmesi için başvuran müşteriler, söz konusu kredinin geriye dönük olarak 10 yıl içinde alınması gerektiğini unutmamalıdır. Kredinin süresi 10 yılı aşkın bir süre önce dolduğundan dosya ücretinin iadesi için başvuramıyorum.

 

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir