Birikim Yapmanın 10 Önemli Yolu

Kime sorarsanız sorun, herkes birikim yapmak ister ama herkesin soracağı ortak da bir soru var. “Para mı var ki birimi yapayım?” aslında ilk bakışta haklı yere sorulmuş bir soru gibi görünür ama her insan, eline geçen paranın yönetimini doğru şekilde yaparsa birikim yapabilir. Bu yazımızda, birikim yapmanın 10 önemli yoluhakkında sizlere bilgi vererek elinize geçen az bir para ile nasıl büyük birikimler yapabileceğinizi göstereceğiz.

Ekonomi düzeyi, son dönemlerde herkese eşit şekilde davranmaya başladı. Gelir azalırken giderler arttı. İşsizlik oranı yükselirken harcamalar da yükseldi. Haliyle kıl kanat geçinen insanlar birikim yapmak bir yana, ay sonu gelecek faturaların, kiranın vs. derken aldığı maaş ile tüm bunları nasıl kapatacağını düşünmeye başladı. Ama bir yandan da aynı maaş ile geçinen insanların birikim yapabildiklerine de tanıklık ediyoruz. Peki, az para ile birikim nasıl yapılır, para yönetimi nasıl olması gerekir, harcama yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? işte tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda detaylı bir şekilde sizlere aktaracağız.

Birikim

 

  • Bu Yazıda Neler Var?

    Bütçe planlaması yapın

Bir insanın aldığı maaş ya da aylık geliri ne kadar olursa olsun bütçe planlaması yapmadığında çok para kazanması da az para kazanması da bir şey değiştirmez. Mesela ay içerisinde gereksiz harcamaları bırakmak bu işin başında geliyor. Gelirin az, isteklerin ise sınırsız olduğu günümüzde, ay içerisinde paranın nerelere harcandığını ya da başka bir deyişle paranın nerelere harcanmaması gerektiğinin hesabını yapmazsanız, normların çok daha üstünde bir geliriniz olsa da paranızın değil birikime, harcamalarınıza bile yetmediğinden yakınırsınız. Bu nedenle birikim yapabilmenin en önemli yollarından biri bütçe planlaması yapmaktır.

  • Para biriktirmek için bir nedeniniz olmalı

Her insan para biriktirmek ister ama bazı insanlar parayı biriktirirken sadece “biriktirmek için” biriktirmek ister. Bu çok yanlış bir davranıştır. Eğer bir hayaliniz yoksa, beklentiniz yoksa para biriktirmeniz uzun sürmeyecektir. Mesela bir otomobil almak için bütçenizi kısıtlamanız gerekiyorsa, bu bir hayal demektir. Ya da paranızın gelirine göre bir ev almak istiyor ve bunun için bütçenizden kısıtlıyorsanız yine bir hayaliniz var demektir. Yani işin sırrı, para biriktirmek için bir nedeninizin olmasıdır. Bu şekilde hareket ederseniz harcamalarda kendinizi frenlemeniz ve para biriktirmeniz daha rahat olur.

  • Hayaliniz “hayal” ile kalmasın

İnsanlar hayal kurmadan yapamazlar. Hayal, bir işi gerçekleştirmek için tasarlanan ön çalışma, proje veya bir mühendisliktir. Örneğin bir otomobiliniz var ama bu otomobil artık sizi taşımıyor, ihtiyaçlarınızı karşılamıyor. Haliyle yeni ve beklentilerinize cevap verebilecek bir otomobil almanız gerekir. İşte burada öncelikle hayal kurmanız gerekir. Hayal kurarken de ütopik hayal olmamasına dikkat edin. Bütçenize göre daha iyi nasıl bir otomobil alabilirsiniz, bunun için ne kadar para kenara atmanız gerekir ve kaç ay bu şekilde devam etmeniz gerekir? tüm bunların yanıtını kendiniz verdikten sonra işe koyulabilirsiniz.

  • Para biriktirmek için zaman belirleyin

Hayaliniz var, bütçenizden kısmak için nedenleriniz var ve para biriktirmeye başladınız. Ama nereye kadar devam edecek bu birikim işi? Bu da önemli bir konudur. Çünkü insanlar sürekli olarak birikim yapamazlar bir yerden sonra bütçe daralmaya başladığında sosyal olarak bazı sorunlar da kendini göstermeye başlar. Bu nedenle para biriktirirken de kendinize bir hedef koymanız gerekir, yani ne zamana kadar para biriktireceğinizi hesaplamanız gerekir.

  • Alışkanlık sürecini ihlal etmeyin

Her insanın bir şeye alışabilmesi için belli bir zamana ya da tekrara ihtiyacı vardır. Bazı araştırmacılara göre 21 defa bazılarına göre ise 40 defa tekrarlanan bir iş alışkanlık haline gelir. Yani 21 ya da 40 ay boyunca para biriktirmeye devam eder ve bu işten pes etmezseniz, bundan sonrası artık bir çorap söküğü gibi gelmeye başlayacaktır. Ama bu süreç içerisinde sabırlı olmanız, hedeflerinizle kendinizi motive etmeniz şart.

  • Birden büyük birikimler yapmayın

Örneğin evinize aylık giren para miktarı 5000 TL, aylık harcamalarınız ise 3000 TL, geriye kalan 2000 TL ise ay sonuna kadar sizi geçindirecek para olsun. Bu paranın tamamını harcamak demek, ay sonu sıfırda olmak demektir. Tamamını ayırmak ise kendinize eziyet etmek anlamına gelir. İşte burada büyük yatırım yapmak yerine küçük yatırımlarla birikim yapmaya başlamanız daha doğru olur. Yani ay sonuna kadar sizi zora sokmayacak parayı ayırıp kalan kısmını birikim için ayırmak, doğru atılmış bir adım olacaktır.

  • Gelirinizin yüzde 10’unu birikime ayırın

Normal şartlarda günümüzde bir eve giren minimum para 5000 TL’dir. Tabi daha altında veya daha üstünde olanlar da yok değil. Ama altında olanlar da üstünde olanlar da bir şekilde birikim yapamamaktan yakınırlar. Aslında bir prensip haline getirerek gelirinizin yüzde 10’unu unutmanız, birikim yapmak için bir başlangıç olabilir. 5.000 TL’nin yüzde 10’u 500 TL yapar. Siz ay sonu bu parayı almadığınızı hesap ederek direkt köşeye atarsanız, birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Ama bunu mutlaka alışkanlık haline getirmeniz gerektiğini unutmayın.

  • Birikim formülünü doğru yapın

Genellikle insanlar ay sonu hesaplaması yaparken “GELİR-GİDER-BİRİKİM” şeklinde formül yaparlar. Bu formül kesinlikle doğru değildir. Çünkü ne kadar geliriniz olursa gideriniz de o kadar fazla olacaktır. Ama formülü “GELİR-BİRİKİM-GİDER” şeklinde yaparsanız işi doğru şekilde yürütmüş olursunuz. Yani paranın yüzde 10’luk kısmı kesinlikle sona kalmamalı, ortada yer almalıdır. Ancak bu şekilde giderseniz birikim yapmış olursunuz.

  • Otomatik birikim hesabı açın

Herkesin maaşını aldığı bir banka hesabı mutlaka vardır. Bankalar, “birikim hesabı” diye bir özellik sunarlar. Vadeli veya vadesiz olarak bu hesabı açabilirsiniz. Her ay sonu maaşınız yatar yatmaz, banka otomatik olarak belirlediğiniz miktarı çeker ve birikim hesabınız aktarır ve böylelikle siz de o parayı görmediğiniz için “yok” sayacaksınız ve bu da belirlediğiniz hedefin sonunda güzel bir kazanç olarak size dönecektir.

  • Birikim hesabınızı çalıştırın

Birikim yaparken aynı zamanda paranızın da değer kazanması önemli bir konudur. Bankadan “Vadeli birikim hesabı” açarak bu işi yapabilirsiniz. Yani paranızı çalıştırmış olursunuz. Tabi bu işin içinde faiz olduğu için tamamen kendi düşüncenize ve fikrinize göre hareket etmenizi öneririz. Eğer paranıza faiz bulaştırmak istemiyorsanız, yine bankaların hisse senetleri vardır onları değerlendirebilirsiniz, ya da banka yerine güvendiğiniz ve sürekli ticaret yapan birinden kâr payı alarak birikiminizi teslim edebilir yine bu şekilde paranızı çalıştırarak kazanç elde etmiş olabilirsiniz.

Para kazanmak, günümüz şartlarında bir hayli zorlaştı. İnsanlar artık birikim yapabilmek için çok çaba sarf etmek zorunda kalıyorlar. Ama yine de bu zor zamanları daha iyi bir şekilde atlatmak isteyenlerin kesinlikle birikim yapma alışkanlıklarını elden bırakmamaları gerekir. Unutulmaması gerekir ki hiçbir kötü gün kalıcı değildir, tam tersine hiçbir iyi gün de kalıcı değildir. Buna göre hesap yaparak en azından dar günlerde rahat edebilmek için şimdiden birikim yapmaya başlayın. Zararın neresinden dönerseniz kârdır, ya da “hiçbir şey için geç değildir” tezini aklınızdan çıkartmayın.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir