Banka Mevduat Faizleri | En Yüksek Faizi Hangi Banka Veriyor? | 2019
|Mevduat süreli ya da süresiz olarak bankaya yatırılan paraya ait hesaptır. Yatırılan ürün mevduat adını alırken döviz, para ve kıymetli maden hesabı açabilirsiniz. Mevduat hesabı, paranızı güvenli bir şekilde saklayabileceğiniz ve vade seçeneğine göre kar edebileceğiniz bir yatırım şeklidir. Bu yöntem bireyler ya da kurumlar tarafından tercih edilebilir. Kullanma durumuna göre de farklı isimler alır. Mesela bireysel olanlar tasarruf hesabıyken, işletmelerinki ticari mevduattır. Bunun yanında mevduat bankalarında açılan mevduat hesabı ismi kullanılır.
Bu Yazıda Neler Var?
Banka Mevduatı Nedir?
Gerçek ya da tüzel kişiler bankada yer alan hesaplarına süreli ya da süresiz olarak para yatırarak mevduat hizmeti alabilir. Para veya para yerine geçen bu nakdi ürünler kalma süresinde banka tarafından değerlendirilir ve aynı banka kredisinde kullanım faizi alındığı gibi bu sefer banka hesap sahibine kullanım faizi öder. Yani banka mevduat faizleri ödemesiyle paranızı kullandığı için size ücret öder. Hesaplar mevduat üzerinden iki şekilde yapılabilir. Birincisi yerli para TL ile oluşan mevduat hesabı, ikincisi ise yabancı para birimleriyle açılan döviz hesabıdır. Bankalarda mevduat kaynağının önemleri farklıdır. Çünkü bankaların müşterilere sağladığı hizmet, çeşitli yöntemlerle ekonomiye kazandırır. Yani bankalar mevduat hesabındaki paraları kullanmasa hayatını sürdüremez.
Mevduat iade edilmek için verilmesi, vadeli veya vadesiz yapılabilmesi, konusunu para ya da farklı ürünlerden oluşturma şekline bağlıdır. Bireysel ya da ticari müşteriler gelir elde etmek, biriktirmek, saklamak ve yönetmek için mevduat hesabı açar. Bu yüzden beklentiler dikkate alınarak uygun türde mevduat hesabı açılır.
Mevduat Hesabı Türleri
Bankalar tüketici ihtiyacı ve amacına göre mevduat çeşitleri oluşturur. Vadeli mevduat, vadesiz mevduat, ihbarlı mevduat ve kırık mevduat bu türlerdir. Her türün kendine has özellikleri bulunur ve farklı işlemlere konu olur.
Vadesiz Mevduat
Banka hesabına yatırılan para vadeli mevduatta durduğunda saklama, biriktirme ya da işlemlerde kullanma amacıyla bekletilir. İstediğiniz zaman yatırma işlemi yapar ve üzerine ekleme yapabilirsiniz. buna ek olarak istediğiniz an kullanır ve parayı çekebilirsiniz. Vadesiz mevduatta sizi kısıtlayan bir durum yoktur. Bu hesapta banka size parayı her an hazırda tutmalıdır. Bu yüzden vadesiz mevduatlarda para kullanımının olması ve ihtiyaç sahiplerine kredi gibi finans kaynağı sağlanması zordur. Bu hesaba aslında bankada müşteri olan herkes sahip olur. Böyle bir hesabınızın olması ve içinde paranızın olması kredi notunuza da olumlu etki eder.
Vadeli Mevduat
Bankalar müşterilerinin vadeli mevduat istemesindeki amaç ise paraları üzerinden kazanç sağlamak olur. Birikimler belli bir zaman diliminde hesaba yatırılır. Bu süre 1, 3, 6 ve 12 ay ya da daha üzeri olabilir. Bankalar günlük vadeli mevduat da yaparlar. Banka ile anlaşma sırasında belirlediğiniz mevduat vadesi üzerinden banka mevduat faizleri oranı belirlenir. Vade sonunda ana paranızla birlikte banka mevduat faizleri gelirinizi kullanabilirsiniz.
Vadeli mevduat bir yatırım şeklidir. Paranızın ticaretini yaparsınız. Yani paranızı bankaya kiralar ve gelir elde edersiniz. En avantajlı durumu da ana paranızın sabit kalmasıdır. Diğer yatırım piyasalarında paranızı kaybetme şansınız vardır. Bu mevduat türü hem bireysel hem de işletmeler tarafından kullanılır. bunun sebebi de vadesiz hesap faiz oranlarının düşük olması ve getirisinin az olmasıdır.
İhbarlı Mevduat
Bankaların kendince parayı kullanmak adına geliştirdiği yöntemlerden biridir. hesaba yatırılan paranın geri çekilme durumunda ihbarlı mevduat hesabında ise 7 gün önceden haber vermeniz gerekir. Haber vermediğinizde ya da geç kaldığınızda bankanın parayı vermeme hakkı vardır.
Kırık Vadeli Mevduat
İşleyiş olarak vadeli mevduattan farklıdır. Bu fark da vadelerinin farklı olmasıdır. Vadeli mevduatta 1,3, 6 ve 12 ay ya da üzeri olan vade süresi 1 aydan fazla ve 3 aydan az vade isteyen tüketicileri için kullanılır.
2019 Banka Mevduat Faizleri Oranları Düşer mi?
Ülkemizde 2018 yılında yaşanan döviz dalgalanmaları ve siyasi sorunlar özellikle enflasyona ve banka faizlerine olumsuz etki yarattı. Ancak burada parası olan için durum biraz farklı oldu. Bankaların para sıkıntısı çekmesinden dolayı banka mevduat faizleri oranları da yükseldi. Çevrenizde evini arabasını satarak parayı bankaya yatıran çok sayıda insana rastlamış olabilirsiniz. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan kararlı para politikası 2019 yılı itibariyle faizlerin düşmesine yol açtı. Hal böyle olunca banka kredi faizleri düştüğü gibi mevduat faizleri de düşmeye başladı. Bu yüzden 2019 mevduat faiz oranları gün geçtikçe aynı politika devam eder ve beklenen dışında bir gelişme yaşanmazsa düşme eğilimine girecek.
En Yüksek Faizi Hangi Banka Veriyor?
2019 Banka Mevduat Faiz Oranları Nasıl?
Şu anda geçerli olan banka mevduat faizleri oranları konusunda bir hesap yaptık. Hesabı yaparken 100 bin TL üzerinden 3 aylık bir vade hesabına göre yapılan hesaplamada çıkan veriler paylaşılacak. Ancak bu tutar vade miktarına ve para miktarına göre artabilir ya da azalabilir. 100 bin TL üzerinden 3 aylık mevduat faiz oranları:
- ING Bank %22 kazanç – 4700 TL
- Alternatif Bank %21 kazanç – 4500 TL
- Fibabanka %21 kazanç – 4250 TL
- Yapı Kredi %20 kazanç – 4100 TL
- Halkbank %19 kazanç – 3950 TL
- Denizbank %19 kazanç – 3950 TL
- HSBC %18,50 kazanç – 3850 TL
- Ziraat Bankası %18 kazanç – 3750 TL
- Vakıfbank %17 kazanç – 3550 TL
- TEB %16 kazanç – 3350 TL