2019 Banka Kredisi Faiz Oranları Nedir? | Nasıl Belirlenir?
|2019 Banka Kredisi Faiz Oranları, kar anlamında kullanılan bir sözcüktür. Yani banka ya da buna benzer borç olarak alınan paranın kullanımı karşılığında ödenen ücrettir. Bu ücret oranı, bazı noktalara göre değişiklik gösterir. Özellikle ekonomik durum banka faiz oranları belirlemesinde önemli bir ölçüttür. Çünkü faiz oranları ekonomi ile ilişkilidir. Merkez bankalarının aldığı karar ve uyguladığı politikalar da bu oranlarda belirleyici bir etkendir.
Borç verilen paranın kullanım karşılığı olan faizin oranı ise kazanç yüzdesidir. Faiz oranlarının hangi koşullara bağlı olarak değişeceği önemli bir durumdur. Finans piyasasındaki yatırımcı faiz oranlarından etkilenir. Oranların düşmesi ya da yükselmesi yatırım seyrini değiştirebilir. Bu yüzden faiz oranları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kredi kullanmak daha doğru bir hamle olacaktır. Değişimlerin ne şekilde yorumlanacağını iyi bilmek gerekir.
Bu Yazıda Neler Var?
2019 Banka Kredisi Faiz Oranları
Nominal ve reel olarak faiz oranları iki şekilde ifade edilir. Banka ya da bu tarz işletmelerin kullandığı oranlar nominal faiz oranlarıdır. Enflasyona göre düzenlenen ve belli bir müdahale sonrası belirlenenler ise reel faiz oranlarıdır. Faiz oranları farklı bir uygulama yapılmadığı sürece yıllık olarak belirlenir. Ödünç alınan paranın miktarının yüzdesine dikkat edilerek vade dilimi hesaplanır.
Çok sayıda faiz oranı çeşidi vardır. Bu bağlamda ödenecek tutar değişir. Kredi türü, süre, alıcı özellikleri, krediyi veren kurum şartları faiz oranlarına etki eder. Bankadan bankaya faiz oranları değiştiği için müşteriler alternatifler arasından en uygun faiz oranı olan bankayı tercih eder. Bakalar konut kredisi, bireysel ihtiyaç kredisi, kobi kredisi, taşıt kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi, iskonto kredisi, spot kredi ve rotatif kredi gibi hizmetleri tüketiciye sunar. Tüketici ise ihtiyacı olan seçeneği kullanır. Burada faiz oranı düşük olan krediyi seçmek en mantıklı yoldur.
2019 Banka Kredisi Faiz Oranları Nasıl Belirlenir?
2019 Banka Kredisi Faiz Oranları ülkelerin merkez bankalarınca belirlenir. Bu yüzden enflasyon ekonomiyle ilişkili olduğu için önemli bir kıstastır. Genel olarak faiz oranları enflasyon oranının %2’lik kısmına gelecek şekilde belirlenir. Ülkemizde genel olarak faiz oranları yüksektir. Merkez bankası fiyat istikrarına yönelik para politikası oluşturmalıdır. Bu yüzden bankalara borç verir ya da borç alır.
Para piyasası için bono ve mevduat faizleri takip edilir. enflasyon yüksek olduğunda faiz oranları inse de piyasadaki faiz oranları yüksek olmaya devam eder. Bu durumda üretim azalır ve işsizlik artar. Enflasyonun belirlenmesi için üretim ve tüketim miktarı, ücretler, istihdam, iş gücü birim maliyeti, ekonomik veriler, döviz kuru değişimi, ödeme dengesi gibi faktörler dikkate alınır. Daha sonra faiz oranları buna bağlı olarak belirlenir. Şeffaflık ve açıklık ilkesi gereği halk ile paylaşarak tüketicinin buna göre hareket etmesi sağlanır.
2019 Banka Kredisi Faiz Oranları 2019 Yılında Artacak Mı?
Özellikle 2018 yılının son 6 ayında dövizde yaşanan sıkıntılar ve Amerika ile ortaya çıkan siyasi sorunlar döviz kurunda büyük değişimler olmasına neden oldu. Bu durum da ülke ekonomisini olumsuz etkiledi ve faiz oranlarının çok yüksek noktalara ulaşmasına yol açtı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı bu alandaki sıkıntıyı ortadan kaldırmak adına Enflasyonla Mücadele programını başlattı. 2019 yılı başına kadar uygulanan bu mücadele döviz kurunun kontrol altına alınmasını ve enflasyonun düşmesini sağladı.
2019 Banka Kredisi Faiz Oranları yılı itibariyle ülkemiz kemer sıkma politikalarına devam ediyor ve tasarruf tedbirleri alıyor. Bu durum da enflasyonun azalmasına ve banka 2019 faiz oranları düşüşüne neden olacaktır. Bu politika uygulanmaya devam ettikçe ülkemizin para politikaları daha da normalleşme sürecine girecektir. Ayrıca devlet bankalarının yaptığı faiz indirimleri faiz oranlarını aşağıya çekiyor ve özel bankaların da rekabet için birçok kampanya başlatmasına yol açıyor.
Vakıfbank tarafından yapılan açıklamada borç yapılandırma ve Kobilere destek kredilerinden sonra konut, taşıt ve bireysel ihtiyaç kredi oranlarının da indirimde olduğu duyuruldu. Banka 1.5 milyon TL’ye kadar olan konut kredilerinde aylık faiz oranını 1,63 oranından 1,49’a çekti. Bununla birlikte ikinci el ve sıfır araçlarda verilen taşıt kredilerinde de 1,72 faiz oranı aylık 1,55’e geriledi. Ayrıca 1,77 olan ihtiyaç kredisi oranı 1,59’a indirildi. Bu kapsamda 10 yıl vadeli 100 bin TL konut kredisi kullanacak tüketiciler indirim sonrası 13 bin 120 TL avantaj sağlayacak. Bu avantaj aynı miktarda 48 ay vadeli taşıt kredisinde 6 bin 500 TL, 36 vadeli 10 bin TL’lik ihtiyaç kredisinde ise 500 TL faiz indirimine denk geliyor.
2019 Banka Kredisi Faiz Oranları
Para politikaları ve bankaların kampanyaları gereği faiz oranları sürekli güncelleniyor. Ancak şuanda ekonominin normal seyrinde gitmesi kredi faiz oranlarını azaltmaya başladı. Bu durumda güncel olan 10 yıl üzerinden konut ihtiyaç kredisi 2019 faiz oranları:
- Halkbank: % 1,49
- Vakıfbank: % 1,49
- Yapı Kredi: % 1,61
- Kuveyt Türk: % 1,64
- Ziraat Bankası: % 1,68
- INGBank: % 1,69
- TEB: % 1,70
- Akbank: % 1,75 olarak uygulanıyor.
Bununla birlikte 48 ay üzerinden taşıt kredisi faiz oranları:
- Halkbank 48 ay kredi faiz oranları: % 1,65
- Vakıfbank 48 ay kredi faiz oranları: % 1,55
- Yapı Kredi 48 ay kredi faiz oranları: % 2,20
- Kuveyt Türk 48 ay kredi faiz oranları: % 1,77
- Ziraat Bankası 48 ay kredi faiz oranları: % 1,69
- INGBank 48 ay kredi faiz oranları: % 1,94
- TEB 48 ay kredi faiz oranları: % 1,75
- Akbank 48 ay kredi faiz oranları: % 2,19
36 ay üzerinden ihtiyaç kredisi faiz oranları:
- Halkbank 36 ay kredi faiz oranları: % 1,20
- Vakıfbank 36 ay kredi faiz oranları: % 1,20
- Yapı Kredi 36 ay kredi faiz oranları: % 2,19
- Ziraat Bankası 36 ay kredi faiz oranları: % 1,75
- INGBank 36 ay kredi faiz oranları: % 1,94
- TEB 36 ay kredi faiz oranları: %1,99
- Akbank 36 ay kredi faiz oranları: % 2,28